svenska snabblån.se

När är det rätt läge för att ta ett lån?

Tillhör man den "äldre generationen" eller har låtit sig påverkas mycket av dem, kanske lån utan säkerhet, är förenat med skam och skuldkänslor. Förr var det nämligen mer vanligt att ha inställningen att man inte ska låna pengar till "vanlig konsumtion". Att vara skuldsatt, var nästan något mindre bra och nästan till gränsen till "fult".

Så är det inte alls längre. Numera lånar Svenska folket pengar till allt möjligt. Lån till bostäder, bilar, semesterresor och andra nöjen man vill kunna unna sig nu och betala senare. Svenska hushåll är ganska högt skuldsatta och de allra flesta klarar av sina lån på ett sätt som gör att vardagen inte påverkas särskilt mycket.

Visst skulle det vara skönt att vara skuldfri, tänker du kanske nu men faktum är att det är väldigt många hushåll i Sverige som har skulder.
 

Vad är en skuld?

En skuld är när du är skyldig någon pengar för att du betalar i efterskott. Det kan vara allt från mindre skulder för något som du redan konsumerat men inte betalat ännu, till lån av olika slag.

Att låna pengar är inget konstigt i dagsläget och många människor gör det på olika sätt. En kreditkortsskuld eller en avbetalning på vitvaror som du köpt.... allt som du inte betalar direkt när du kvitterar ut det du tar i din ägo, är en skuld. Till och med elräkningen är en skuld, då du i princip uteslutande, betalar i efterhand.
 

Det gamla sättet att se på skuldsättning

Hur man ser på skuldsättning är definitivt en generationsfråga. Tidigare generationer skulle säkert hävda att du inte ska köpa saker du inte har råd att betala direkt. Dagens samhälle har dock ändrats mycket och det mesta ska betalas i efterhand.

Ett fåtal undantag finns fortfarande och det handar ofta om kontrakt där du ändå har förbundit dig till någon form av uppsägningstid. Ett mycket vanligt sådant exempel är hyra för en bostad. Hyror betalas i princip nästan uteslutande i förskott. Även olika försäkringar är ett exempel på saker du ofta (men inte alltid) betalar i förskott.
 

När är det okej att ta ett lån?

När det är rätt läge och okej att ta ett lån ur andras perspektiv, är helt omöjligt att avgöra. Istället måste du utgå ifrån när du själv tycker att det är värt att låna pengar till något.

Att ta ett lån, kostar nästan alltid pengar i form av ränta och i vissa fall även genom att du behöver betala en uppläggningsavgift och/eller en månatlig avgift i form av fakturaavgift eller aviavgift.
Den del av dina återbetalningar som utgörs av amortering, är det du betalar tillbaka på den ursprungliga skulden. Att ta amorteringsfria lån är förhållandevis ovanligt men kan förekomma i sällsynta fall då det ofta handlar om att investera i renoveringar av befintliga egendomar såsom bostäder och dylikt.

I vissa fall kan du ta amorteringsfria lån för att låna pengar som du använder till vad du vill, om du ändå lämnar din bostad som säkerhet för lånet. I de här lägena krävs oftast att du har väldigt låga skulder på bostaden sedan tidigare.

Du är alltså den enda personen som kan avgöra om det är värt att ta ett lån eller inte. Oavsett om det handlar om att låna pengar till hemelektronik, resor, bilar, båtar, bostäder eller om du bara vill sätta sprätt på mer pengar av någon anledning.

Eftersom ett lån alltid ska återbetalas, är det bara du som kan avgröra om det du ska använda pengarna till, är värt den kostnad som lånet medför. Det finns bra och billiga lån som inte kostar särskilt mycket och det finns så kallade högkostnadskrediter som är avsedda att utnyttjas under en mycket begränsad tid.

Att ta ett snabbt och enkelt lån istället för att få en betalningsanmärkning, är ett exempel på när det är värt att låna pengar, oavsett om det svider till lite i plånboken. Så länge du hittar ett lån med en avbetalningsplan som du klarar av att hantera, är det alltid bättre än att låta tillfälliga händelser som gör att du har dåligt med pengar en månad, leda till betalningsanmärkningar.

Andra lägen när det oftast är rätt att ta ett lån, är när du vet säkert att nya inkomster som kommer att lösa din ekonomiska situation, är på ingång.
 

Konsumtionslån - rätt eller fel?

Dagens samhälle har utvecklats till ett samhälle där olika typer av konsumtion, utgör en stor del av människors vardagliga liv. Handen på hjärtat, vem har inte själv suttit och med viss avund läst sina vänners inlägg i sociala medier om allt roligt de gör och allt de unnar sig att göra/köpa?

I grunden kan man inte heller i dessa fall avgöra om det är rätt eller fel att låna pengar till ren konsumtion som man kanske inte kunnat finansiera på annat sätt. Om man håller sig till pricipen att det man på sikt kan spara ihop pengar till, kan man också låna pengar till, är en del av frågeställningen löst.

De äldre generationterna skulle säkert även i dessa fall med bestämdhet hävda att man ska spara ihop pengar till de saker man vill göra eller köpa. Men "carpe diem" har också blivit ett begrepp som vi i allt större utsträckning tar hänsyn till. Att leva i nuet och inte vänta med att göra de saker man vill göra eller vänta med att köpa de saker man vill ha.

Många personers medvetenhet om att man kanske inte har hälsan för all framtid, gör att många vill leva här och nu. Att köpa det man vill nu och göra det man vill nu, skapar en känsla av frihet och att man tar tillvara på och fångar dagen.
Det är vad carpe diem handlar om i grunden och varför skulle det vara fel att ta ett lån som man ändå betalar tillbaka senare?
 

Fånga dagen - ett uttryck för alla?

Är det ett uttryck för alla eller handlar det om att endast de som har ett välfyllt sparkonto på banken ska kunna göra det man vill?
Visserligen behöver det inte kosta en massa pengar att leva i nuet men för vissa personer kan det faktiskt vara en avgörande faktor.

Vi har hört talas om dödsjuka människor som ägt en bostad som de visserligen behöver så länge de är vid liv, men som vill uppleva vissa saker innan de dör. Att ta ett lån i en sån situation behöver verkligen inte vara fel, eller? När personen i fråga avlider, kommer dödsboet att vara skyldig långivaren pengar men eftersom man äger en bostad kommer borgenären att få tillbaka sina pengar ändå. Att leva ett lyckligt liv och göra det man vill, borde vara en rättighet i såna fall.