svenska snabblån.se

Nya lån för pensionärer 2019

Att det kan vara svårt att få lån som pensionär är tyvärr ingen nyhet för många. Att det finns undre åldersgränser för lån är lättare att förstå medan en allt mer åldrande befolkning också kan ha lånebehov.

Att vara i behov av lån har egentligen inget med ålder att göra. Att inte unga personer ska skuldsätta sig för mycket finns det förstås poänger med när det gäller åldersgränser för lån men att det är svårt för äldre personer att få banklån är värre. Det är ibland frågan om åldersdiskriminering och ren kränkande särbehandling när det kommer till tillgängligheten på pensionärslån.

Nu är listan på billigaste lånen för pensionärer uppdaterad och vi jobbar ständigt med att ta kontakt med olika banker och långivare för att förhöra oss om deras övre åldersgränser för lån.
 

Lån utan övre åldersgränser angivet

Det är väldigt vanligt att banker och långivare inte anger sina övre åldersgränser öppet på sina hemsidor. Kanske har det att göra med att de inte vill riskera att generalisera på grund av ålder offentligt.

Det är med andra ord svårt att vid en första anblick veta vilka övre åldersgränser för lån en långivare egentligen har. Visst förstår vi alla att det är en individuell bedömning som gäller men ingen vill riskera att söka lån som det egentligen på förhand är omöjligt att få på grund av för hög ålder.

Den som vill riskera ett antal UC kontroller för att ändå kanske få avslag på sin låneansökan, kan förstås söka olika lån man kan hitta online. Den som vill slippa surfa runt för att bara bli irriterad över otydlig information och dolda övre åldersgränser kan istället ta det säkra före det osäkra. Lån utan övre åldersgränser angivna finns det gott om.
 

Gammalmodigt med övre åldersgränser

Eftersom skulder som regel återbetalas extra noga av äldre och mer ansvarstagande personer än den som är ung och gör misstag med anledning av oerfarenhet, är det gammalmodigt att ha åldersrestriktioner för äldre personer som vill låna.

Viss kan det vara förknippat med en del risker att ge lån till äldre personer men det är helt felaktigt att anse att de riskerna skulle vara så avsevärt mycket större än för övriga åldersgrupper.
En pensionär har ofta en stadig och regelbunden inkomst och många har väldigt lite skulder sedan tidigare då man ofta hunnit betala av tidigare lån. Det kan till och med vara så att det finns större chans att en pensionär äger sin bostad och därmed finns det säkerhet för lånet.
 

Låg kreditvärdighet som pensionär

Låg kreditvärdighet kan uppstå för vem som helst, när som helst. Lite oförutsedda händelser som gör att man behöver låna mer under en tid, låg inkomst, hög ålder, låg ålder eller stora lån sedan tidigare, bara för att nämna några av de många orsaker som kan finnas.

Den som har många skulder sedan tidigare kanske vill ta tillfället i akt och samla ihop lån även om man är pensionär. Det är fullt möjligt att hos vissa långivare låna pengar trots hög ålder. Den som vill undvika UC kontroller kan också få pensionärslån utan UC även om de lånen inte har ett rykte om sig att vara de allra billigaste lånealternativen.

Den individuella räntan kan vara ett problem för personer med låg kreditvärdighet. Räntan beräknas ofta utifrån risken för att personen i fråga inte ska kunna betala sina skulder rätt var det är. Detta kan man tycka är helt knasigt eftersom den som har låg kreditvärdighet kanske är den som är i allra störst behov av att få låna pengar till låg ränta.

Något som däremot kan anses som lite mer befogat, är lånets tidslängd. Det är fullt rimligt att man vill att en person som är äldre, ska återbetala sitt lån inom rimlig tid eftersom alla kanske inte lever och är betalningsföra fram till en ålder av 100 år. Det är ofta lättare att få lån om man äger en bostad som kan stå som säkerhet för lånet. Den som inte tror sig få betalningsproblem, kan lugnt ställa sin bostad som säkerhet.
Även om du skulle få tillfälliga betalningsproblem, är det högst osannolikt att du skulle bli av med din bostad och ställd på gatan.

Det finns uppmärksammade fall av åldersdiskriminering både när det gäller ålderspensionärer och sjukpensionärer. Däremot är det svårt att navigera i vad en diskrimineringsfråga skulle utmynna i om man drev den frågan. Det finns ingen rättighetslagstiftning som stödjer att man ska ha rätt att få lån som pensionär men man kan bli utsatt för kränkande särbehandling. Långivarna kommer ändå att kunna hävda andra individuella förutsättningar utifrån sina bedömningar de gör så att vi vill inte rekommendera att driva den sortens frågor. Det kommer förmodligen bara leda till att du själv blir ännu mer upprörd men utan något särskilt resultat i övrigt.

Istället vill vi tipsa dig om att söka sådana lån som redan från början anger att de tillåter att äldre personer godkänns för lån. Om det kan du läsa mer om på vår speciella sida för äldre låntagare.

Lycka till!