svenska snabblån.se

Bättre kreditvärdighet

Avslag på låneansökan Avslag på låneansökan

Vill du bättra på din kreditvärdighet?
Tyvärr finns det inga genvägar att ta utan det kräver lite ansträngning men framför allt också självdisciplin för att återfå en god kreditvärdighet som banker och andra aktörer ser som godtagbar för att få låna pengar eller ingå andra ekonomiska avtal.
 

Varför är din kreditscoring dålig?

För att förbättra din kreditvärdighet, behöver du ringa in problemet och orsakerna till att du fått låg kreditvärdighet från första början. De flesta kan ganska lätt komma fram till varför de har låg kreditscoring.

Genom att identifiera de bakomliggande orsakerna, är det enklare att veta vilka åtgärder du sedan behöver vidta för att förändra din situation. De flesta blir varse att de har låg kreditvärdighet, först när de blir nekade ett ekonomiskt avtal av något slag, medan andra redan vet om det.

Det som de flesta bör känna till är om man har fått en betalningsanmärkning eller inte. Betalningsanmärkningar kan liknas med "prickar" i din kredithistorik och de är inte så lätta att bli av med.

Andra vanliga orsaker till dålig kreditvärdighet är hög skuldbörda, låga inkomster eller många förfrågningar hos kreditupplysningsföretaget Upplysningscentralen AB (UC).

En annan orsak som många missar, är om man har många krediter och lån i förhållande till inkomst. Har du många krediter kan det sänka din kreditvärdighet även om de är outnyttjade. Att ha för många krediter utan säkerhet ser inte bra ut i din kredithistorik, särskilt inte om du har stora kreditutrymmen i förhållande till din årsinkomst.
 

Vidta rätt åtgärder

Gör det som krävs utifrån vad som orsakat din låga  kreditscoring. Ibland kan du behöva göra flera saker för att komma på rätt köl igen.
 

Bli av med betalningsanmärkningar.
Betalningsanmärkningar avhjälps genom att du först och främst så snabbt som möjligt, betalar av den skuld som gav upphov till anmärkningen. Därefter kommer betalningasnmärkningen att finnas kvar i 3 år efter detta så det finns inga quickfix för att bli av med gamla anmärkningar.

Att det tar så lång tid, kan kännas tröstlöst men tänk på att om du inte gör dig av med dem, kommer de att finnas kvar i kreditupplysningsföretagens register för all framtid.

Hög skuldbörda sedan tidigare.
Dels beräknas skuldbördan utifrån dina totala skulder i förhållande till din inkomst men den beräknas också på hur mycket pengar du betalar varje månad för dina skulder. Man kan i viss utsträckning bättra på sin kreditvärdighet genom att samla ihop lån och krediter så att de blir färre.

Det är också vanligt att när man vidtar den sortens åtgärder så lyckas man ofta sänka sina månadskostnader.

Många förfrågningar hos UC.
Det ända botemedlet mot detta är att låta bli att dra på sig nya förfrågningar. En förfrågan hos detta kreditupplysningsföretag, finns kvar i 12 månader efter att kreditupplysningen gjordes. Så var och en av dina förfrågningar behöver passera 1-årsgränsen för att inte synas längre.

Om du absolut måste ta ett lån eller en kredit, ska du undvika UC kontroller och ansöka om krediter utan UC kontroll.

För många lån och krediter som ändå inte utnyttjas.
Detta är den lättaste åtgärden att vidta. Du kontaktar helt enkelt dina kreditgivare och säger upp krediten. Det handlar ofta om gamla kreditutrymmen hos varumärkeskedjor. Detta är ett onödigt sätt att skaffa sämre kreditvärdighet på.

Säg upp IKEA-kort, kläd-krediter och annat onödigt. Det belastar din kreditvärdighet i onödan och kanske vill du ha mer användbara krediter istället.
 

Att bita i det sura äpplet

Om du har dålig kreditvärdighet är det helt enkelt bara att bita i det sura äpplet och försöka ta dig ur situationen så snabbt det bara går.

Har du hamnat i en ond spiral av krediter och lån och därför fått låg scoring, behöver du även se över hela din ekonomiska situation så att du minskar dina skulder.

Vi har redan föreslagit att ett alternativ är att samla ihop gamla lån och krediter men om man behöver lån trots låg kreditvärdighet, kanske man upplever det som ett hopplöst läge.

Så klart gäller det att dra ner på utgifter och om så är möjligt även i kombination med att skaffe mer pengar men det är inte alla som kan göra det sistnämnda. Att verkligen snåla för att skaffa bättre ekonomi, är den mest effektiva lösningen för de flesta.
 

Ge inte upp

Att kämpa och inte ge upp, kanske är lättare sagt än gjort. Många människor blir deprimerade av att ha dålig ekonomi och kanske leder det till stressrelaterade sjukdomar också.

Att bara ge upp och inte försöka kämpa för att lösa sin ekonomiska situation, kommer bara att förvärra situationen och därför är det viktigt att försöka kämpa på.
I de mörkaste stunderna är det viktigt att glädjas åt det man faktiskt har, vilket ofta handlar om helt andra saker än pengar och materiella ting.

Visst är pengar och god ekonomi otroligt viktigt för att kunna ha en fungerande vardag men att oroa sig för hur dåligt ställt du har det, kommer inte att göra dig lyckligare.

Under den tid du försöker få rätsida på en låg kreditvärdighet, gäller det att försöka hålla nere på kostnader som kräver att du tar på dig nya lån och krediter. Om det så innebär att du måste leva snålt under en tid, är det mycket bättre än om du helt tappar greppet om det hela.

Har du redan hamnat i en djup skuldfälla, kan det vara aktuellt med skuldsanering men det är oftast den allra sista utvägen när man redan hamnat i återvändsgränder om och om igen.
 

Våga be om hjälp

Att be släkt och vänner om hjälp, sitter oftast väldigt långt inne hos många. Men faktum är att det är starkt och modigt att våga berätta om din situation för vänner och familj.

Kanske kan du få hjälp av någon av dem. Om inte med pengar så kanske kan du få en borgensman eller en medsökande till ett lån som gör att hela ditt liv kan förändras till det bättre.

Många väntar alldeles för länge innan de vågar be om hjälp och då kan det i värsta fall redan vara för sent att rädda sig undan betalningsanmärkningar eller ännu värre, betalningsföreläggande hos Kronofogden.