svenska snabblån.se

Reservpengar genom lån

Att skaffa lite reservpengar genom lån, är en bra metod att antingen skaffa pengar till något oförutsett eller för att öka på sina marginaler lite under någon eller några månader.

Det allra vanligaste är att det ligger antingen ett investeringsbehov eller en oförutsedd händelse bakom behov av att låna pengar. Om man vet att man behöver lite extra pengar under en tid framöver, kan det vara skönt att ta ett lån och ha de pengarna på kontot inför att behoven kommer.

Ett bra alternativ till att skaffa reservpengar genom ett vanligt lån, är att skaffa en kontokredit. Genom en kontokredit kommer du bara att göra en ansökan om en kreditlimit och sedan finns krediten där som en slags reserv. Den stora fördelen med kontokrediter är att du bara betalar ränta för det belopp du faktiskt tar ut och använder.

Det kan bli dyrt att ta ett mindre snabblån för att ha i "reserv" på kontot när du är osäker på om du kommer att kunna få pengarna att räcka till.
En kontokredit är som ett lån men med mer förmånliga villkor på det sättet att du bara använder det belopp du absolut måste och det ligger inte och tickar onödig ränta för lånade pengar som du kanske inte ens använder.
 

Vad kännetecknar en bra kontokredit

Ansökan om kontokrediten ska vara kostnadsfri, det gäller förstås alla lån. Om det kostar pengar att ansöka om lånet eller krediten är det dags att dra öronen åt sig, det kan vara fråga om en bluff om du hittar sådana lån.

En bra kontokredit ska inte heller ha någon årsavgift och det ska inte kosta pengar att göra uttag från den. Det enda du vill betala är ränta och amortering och i enstaka fall kanske också en fakturaavgift. Räntan ska förstås vara så låg som möjligt och i de här fallen är det viktigast med månadsräntan eftersom en kontokredit ofta är tänkt för uttag som du ganska snabbt sätter in på din kontokredit igen.

Kontokrediter utan UC hittar du i kategorin snabblån utan UC, där det finns olika typer av snabblån och kontokrediter. Att du helst vill slippa kreditupplysning genom UC i de här lägena är för att det ofta handlar om mindre krediter på upp till kanske max 25000 kr och att du vill undvika UC för den typen av förfrågningar.

Det som ofta skiljer kontokrediter åt är att det dels är stora skillnader på räntekostnaderna men också på amorteringskraven. Det finns kontokrediter med krav på att du ska betala 3% av din skuld per månad och det finns kontokrediter där du måste betala 20% av din skuld varje månad. Som du säkert förstår, kan det göra skillnad på 1000-lappar om du väljer det första eller andra alternativet.

För största möjliga flexibilitet är det bra om du väljer en kredit med så låga amorteringskrav som möjligt. Det ökar din egenmakt att själv välja vilka månader du vill betala mer eller mindre på din skuld. Fördjupa dig gärna lite i vad amortering betyder och hur större och mindre amorteringar kommer att påverka dina totala kostnader.
 

Kreditupplysningar i onödan?

Många tvekar när de funderar på att ta ett lån eller söka en kredit. Det råder en viss förvirring kring nackdelar med kreditupplysningar och det är på grund av de ihopblandningar som förekommer gällande UC kontroller och kreditupplysningar.

En seriös kreditgivare, kommer alltid att begära in en kreditupplysning innan de godkänner dig som låntagare. Vart de beställer sin upplysning är det som avgör om det kan ge dåliga och rent av skadliga avtryck i din kredithistorik eller inte.

Några få kreditupplysningar hos UC per år, är inte skadligt för din kreditscoring medan om du börja uppnå nivåer på över 10 st på kort tid, kan det påverka din kreditvärdighet mycket negativt. För många förfrågningar kan göra att du helt är hänvisad till lån för personer med låg kreditvärdighet, vilka sällan är de allra billigaste alternativen men som kan vara bra och prisvärda ändå.

Vill man skydda sin kreditvärdighet kan man söka lån som inte använder UC som upplysningsföretag. De lån och krediter som vi nu pratar om brukar lite slarvigt kallas för snabblån utan UC, vilket ska markera att det är lån som inte anlitar just det företaget. Däremot kan det vara den enda likheten mellan de olika lånen i kategorin eftersom det finns mängder av olika varumärken. Alla har sina specifika villkor och allt beror egentligen på dig själv och dina krav och förutsättningar, vilket av alla dessa som passar just din ekonomi bäst.
 

Hur mycket reservpengar behöver man?

Man brukar i allmänhet rekommendera att varje person har ungefär motsvarande 3 månadlöner efter skatt i reserv. Det är förknippat med att man kan drabbas av betalningssvårigheter på olika sätt, framför allt kopplat till de inkomster man har.

Om din inkomst skulle sänkas kraftigt eller i värsta fall helt upphöra under en kortare tid, är tanken att du ska klara dig i några månader ändå, utan att hamna i en total oförmåga att betala dina räkningar.

Dessvärre är det ganska få som har möjligheten att spara ihop till 3 månadslöner och sätta undan dem på ett reservkonto för oförutsedda händelser. För många är det kanske till och med en fullständig omöjlighet att göra detta. Tre löner kan utgöra stora summor pengar och kanske är det andra saker som hägrar när man väl sparat ihop lite pengar som man har tillgång till.

Det kan också vara så att du håller på och sparar ihop ett reservkapital att ha för oförutsedda händelser men kanske inte hunnit ännu. Då är det skönt att ha en kontokredit i reserv. Det fina med kontokrediter är ju att du inte behöver använda dem och det kostar inget att ha dem.

Det betyder att det är bra att ansöka om och ha den där krediten redan i förväg så slipper du drabbas av panik den dagen du skulle behöva en sådan men inte har en.