svenska snabblån.se

Hopplös kreditvärdighet

Känns det som att din kreditvärdighet är hopplöst låg? Det GÅR att få lån även med svag kreditvärdighet och låg scoring. Det gäller bara att välja rätt taktik för att hitta de rätta lånen att söka.
 

Hopplöst fall? Hopplöst fall?

Om man upptäcker eller vetat om sedan länge att ens kreditvärdighet är dålig, kan det vara lätt att ge upp redan på förhand när det handlar om möjligheten att få ett lån godkänt.

Beroende på vad din låga kreditvärdighet grundar sig på, finns det ofta hopp om att få lån ändå. Betrakta det inte som ett hopplöst fall innan du har utrett alla olika möjligheter.
 

Det går att få lån trots svag kreditvärdighet

Visst går det ofta att bli godkänd för att låna pengar trots svag kreditvärdighet men valmöjligheterna minskar förstås i takt med sänkt kreditscoring. De kreditföretag som är allra mest toleranta, är sällan heller de allra billigaste men det är en konsekvens man tyvärr får lov att räkna med i de här fallen.

Det är dock ofta så att den här typen av lån är lån som inte tar någon individuell hänsyn till priserna så de som söker och blir godkänd för dessa lån, får i princip uteslutande samma pris, vilket kan vara till en viss tröst. Det är inte bara du som har drabbats av låg scoring som får de räntorna som erbjuds.

En populär kategori av lån som man kan få med låg scoring, är snabblån utan UC kontroll som inte alls behöver vara dyrt men som kan vara det i vissa fall. Lån utan UC är populärt för många, inte bara personer med svag kreditvärdighet. Det är nämligen så att många vill låna pengar utan att det syns någonstans mer än hos själva kreditföretaget där man tar lånet.

Att få lån låg kreditvärdighet med anledning av många förfrågningar hos Upplysningscentralen AB (UC) eller för att man har betalningsanmärkningar, är sällan ett allt för stort problem så länge man har en regelbunden inkomst och inte allt för stökig ekonomi i övrigt.

Har du du skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten börjar det bli knivigare att få lån eftersom man normalt sett inte lånar ut pengar utan säkerhet till personer med skuldsaldo hos KFM. I nästan samtliga fall krävs att du har en bostad som du kan sätta som säkerhet för lånet och den sortens lån kan man också med fördel söka med en medsökande för att öka sina chanser att bli godkänd för dem.
 

Betalningsförmågan väger tyngst

Att du kan bli godkänd för lån trots låg kreditscoring, handlar i första hand om att det är din betalningsförmåga framåt i tiden som bedöms, snarare än eventuella misstag bakåt i tiden.

När en långivare tittar på din förväntade betalningsförmåga ser de till dina förväntade inkomster i relation till de utgifter som du uppgett att du kommer att ha. Har du en hyfsad inkomst i förhållande till dina fasta utgifter, kan du faktiskt bedömas ha god betalningsförmåga även om du har missat betalningar tidigare.

Vissa utgifter räknas ut med hjälp av schablon medan andra grundar sig på de uppgifter du lämnat vid din låneansökan. Det kallas ofta också för "kvar att leva på kalkyl" där beräkningar grundas på att du behöver få ett visst utrymme över av din lön efter att du betalat alla dina räkningar, inklusive det nya lån som du söker.
 

Kreditvärdigheten styr priserna

Ju bättre kreditvärdighet du har, desto billigare lån kan du komma att bli godkänd för. Har du bra kreditvärdighet bör du kunna få ett riktigt billigt privatlån utan säkerhet, medan den som har svag kreditscoring blir tvingad att välja bland de lån som inte är riktigt lika billiga.

Att långivare anser sig ta en större risk när de lånar ut pengar till dig trots låg kreditscoring, är inget konstigt då de löper större risk att någon eller några av de personer de lånar ut pengar till, kan komma att missköta sig på liknande sätt som de kanske gjort tidigare. Likaså kan en person som har låg kreditvärdighet med anledning av låga inkomster, lättar hamna i betalningssvårigheter än en person med hög och stabil inkomst över lång tid.
 

Jobba dig upp till förbättrad scoring

Visst kan det vara ett grannlaga arbete att jobba sig upp till en god kreditvärdighet men det är fullt möjligt för de flesta. Om det är väldigt viktigt för dig att få bättre kreditvärdighet för att kunna söka ett för dig avgörande lån senare, finns det saker att göra.

Genom att genast sluta ansöka om lån och avtal där det inhämtas en UC kontroll, har du tagit första steget. Nästa steg handlar om att undvika att dra på sig nya skulder och krediter på ett tag framöver. Försök istället att minska dina skulder för varje månad som går.

Betala dina räkningar i tid och låt dem inte orsaka betalningsanmärkningar som sänker din kreditvärdighet väsentligt. En påminnelse eller ett brev från Inkasso är inte detsamma som att få en betalningsanmärkning. Ta hand om dina fordringsägare och betala dina räkningar i tid så ordnar det sig.

Om du måste skaffa mer inkomster, försök att göra det och detta bör ske samtidigt som du gör allt du kan för att sänka dina fasta kostnader. Även rörliga kostnader är bra att sänka i syfte att kunna betala lite mer på dina tidigare skulder. Att försöka betala av så mycket som möjligt på tidigare skulder, är ett effektivt sätt att höja sin kreditvärdighet på längre sikt.