svenska snabblån.se

Är sms lån dyra?

Priser på sms lån Priser på sms lån

Funderar du på att ta ett sms lån men avskräcks av rykten om hur dyrt det är att ta ett sms lån?

De nya kraven på att kreditföretagen alltid ska ange sina priser i form av effektiv årsränta ger nämligen inte en helt rättvisande bild av priser på sms lån.

Vi ska hjälpa till med lite räkneexempel så att du kan se vad ett sms lån verkligen kommer att kosta och varför. Många blir förvånade över att se tt det kanske inte är så dyrt ändå.
 

Ett praktikst prisexempel för sms lån

Ferratum SE - en kontokredit som liknar sms lån
I vårt exempel har vi valt ett sms lån som inte tillhör de billigaste. Den effektiva årsräntan anges som 200%, vilket kan få vem som helst att "hajja till" och backa. Deras dagränta är 0,315% och månadsräntan är 9,45%. Detta är en kontokredit som du kan nyttja fritt och du betalar ränta för det belopp du använt.

Om du lånar 10 000 kr i 30 dagar och därefter betalar hela din skuld, ska du betala in 10 000 kronor + 9,45% ränta vilket blir totalt 10 945 kr. Det kostar alltså 945 kronor att låna 10 000 kr i en månad.

Om du istället skulle vilja sprida ut dina betalningar över 3 månader enligt nedanstående betalningsplan, skulle det kosta dig totalt ca 1 941,63 kr i ränta. På totalen har du då betalat ca 19,42% i ränta.
 

Sms lån 10000 kr i 3 månader
Sms lån 10000 kr i 3 månader

Som du ser av tabellen, har vi utgått ifrån att du betalar in ett ungefär lika stort belopp varje månad, vilket gör att du är skuldfri efter 3 månader. Andelen ränta sjunker för varje månad, medan amorteringsdelen ökar i samma takt.

Om du betalar ett större belopp per månad än vi har räknat med i vårt exempel, blir den totala räntekostnaden lägre. I nedanstående uträkning kommer din totala räntekostnad för att låna 10000 kr i 3 månader att bli   1 790, 95 vilket totalt sett blir en ränta på ca 17,91%.
 

Sms lån 10000 kr i 3 månader med snabbare avbetalning
Sms lån 10000 kr i 3 månader med snabbare avbetalning

Om du istället skulle välja att återbetala ditt lån under en 12-månadersperiod, kommer den totala räntan att stiga.
I exemplet här nedan har vi räknat på att du betalar in samma summa i 12 månader och hur räntekostnaderna ser vid en sådan avbetalningsplan.

Nu har den totala summan av ränta ökat till 7125,29 kronor, vilket skulle motsvara en årsränta på 71,25% för att låna 10000 kr i 12 månader.
 

Att ta ett lån på 10000 kr och återbetala på längre än 12 månader är inte att rekommendera då det blir mycket dyrt. Du ska alltid försöka att håla en jämn återbetalningstakt där amorteringen utgör en så stor del som möjligt av dina inbetalningar.

Hos Ferratum kan du låna 5000 kr i 3 månader till det totala prisete av 970,81 kronor om du skulle betala av enligt nedanstående plan. Även det utgör 19,41% ränta totalt för en 3-månadersperiod.

Komplicerad och orättvisande prisbild

Som du säkert förstått nu är den effektiva årsräntan mycket missvisande när det gäller sms lån. Kanske är den inte ens relevant då sms lån i de allra flesta fall är något vi tar med en plan att återbetala inom några få månader.

Att det inte är jättebilligt kan vi för all del hålla med om men det är inte heller orealistiskt dyrt. Varför hävdar vi att det inte är dyrt med den här typen av sms lån då?

Om du tänker dig att ett kreditföretag lånar ut 10 000 kr till dig i 3 månader och att de själva kommer att få en förtjänst på 1 941,63 kr av den "låneaffären" så kan man väl inte påstå att det är dyrt?
Det anser i alla fall inte vi, eftersom detta är vad kreditföretaget ska dra in sina inkomster på.

Om du sedan drar av företagets kostnader för den kreditupplysning de inhämtade och för sin egen personal och löpande omkostnader, är det ganska lätt att förstå att priserna nog ändå är ganska realistiska.

En förtjänst på under 2000 kr på en 3-månadersperiod är inte särskilt mycket om man sätter det i relation till att de också tar en risk när de lånar ut pengarna till dig eller någon annan.
 

Ränteinkomster som affärsidé

Företag som har ränteinkomster som huvudsaklig affärsidé måste alltså låna ut ganska mycket pengar och gärna under så lång tid som möjligt för att få en ordentlig förtjänst.

De lån du tar med lägre ränta är ofta större lån med många års löptid och därför är det inte jämförbart att ställa den sortens lån i jämförelse med korta sms lån av den här typen. Visst blir sms lån med hög ränta dyrt om man drar ut för länge på amorteringarna och därför är det ändå av vikt att sträva efter att få ett lån med så låg ränta som möjligt.

Det får dock störst betydelse om man tänker låna under längre tid.

Man kanske känner sig nöjd när man får ett lån på 50 000 kr med låt oss säga 10% ränta och en löptid på 10 år. Men börjar man räkna på vad det lånet kommer att kosta över tid så är det väldigt stora summor pengar i längden.
 

Etiketter: pris sms lån sms lån