svenska snabblån.se

Snabblån behöver inte vara dåligt

Snabblån väcker känslor

Banklån och lån väcker känslor och ibland dåliga sådana. Om man sedan också nämner ordet snabblån och smslån kan själva orden men även innebörden i sig, väcka starka negativa känslor hos många.

Antingen har du egna erfarenheter eller så beror det på skriverier eller berättelser från andra som du kanske känner. Ingen kan sticka under stolen med att introduktionen av snabblån en gång var lite tveksam men tiderna förändras.

Beroende på vilken generation man tillhör, görs olika associationer då omgivning och värderingar, visar sig spela stor roll för vilka tankar som väcks till liv när vi pratar om lån i olika former. Ända fram tills på 80- och 90-talet förknippades lån med något negativt och att man använde lånade pengar på att köpa saker som man egentligen borde. Den här uppfattningen har i viss mån luckrats upp eftersom det är mer vanligt att folk lånar pengar.
Att använda pengarna rätt är väl egentligen det väsentliga. Om du gör det, behöver det inte vara en nackdel att låna pengar.
 

Perfekt för oförutsedda händelser?

Många händelser är av sådan karaktär, att vi inte själva kan påverka dem. Yttre omständigheter som vi inte har kunnat förutse, brukar vi kalla för oförutsedda händelser.

Självklart kan de här händelserna ha olika stor påverkan på vår vardag men inte desto mindre, kan man vara i behov av ett extra tillskott i kassan, i form av ett lån.
Det talas mycket om att alla helst ska ha en buffert undansatt på ett konto som man sedan kan ta ut pengar ifrån om något händer. I de här sammanhangen nämns ofta att man bör ha en reserv som motsvarar ungefär två till tre månadslöner efter skatt. Dessvärre är det inte alla som har de ekonomiska marginalerna så att de kan förverkliga en sådan trygghet. Kanske det till och med är helt omöjligt att uppnå i det korta perspektivet. Om något oförutsett händer innan man ens kommit så långt att man hunnit börja spara, är ett lån kanske den enda räddningen.

Akut lån

För många räcker det med att tvättmaskinen går sönder eller att hunden behöver veterinärvård. Desto mindre marginaler man har från början ju lättare är det att finna sig själv i en liknande situation som de vi nyss nämnt.
 

Pinsamt att låna pengar av anhöriga

Många känner ett starkt behov av att kunna "klara sig själva" utan hjälp från vänner och anhöriga. De billigaste lånen är ändå ofta de lån man kan få av anhöriga eller vänner om man nu har hamnat i en situation där man behöver ett akut lån.

En hake med att få ett lån av familj eller bekanta, kan vara att de inte heller ha så mycket pengar över och många tycker också att det är oerhört pinsamt att fråga om hjälp. Det ligger i vår natur att vilja kunna klara oss på egen hand även i utsatta situationer, vilket inte är något konstigt med.

Så länge du har ekonomi god nog att kunna återbetala ett lån, kan ett snabbt lån utan krav på säkerhet, vara en bra lösning för akuta behov. Dessutom går det snabbt att söka lån om man vänder sig till kreditföretag som tar emot din ansökan elektroniskt på nätet.
 

Kreditupplysning, skadar det mig?

Kanske har du hört talas om att man bör undvika onödiga kreditupplysningar men aldrig förstått riktigt varför. Alla seriösa banker och kreditföretag, ska inhämta en kreditupplysning i samband med att de gör sin kreditbedömning.

Det som många inte har så bra kunskap om, är att det finns olika typer av kreditupplysningar, varav vissa mycket väl kan skada din kreditvärdighet medan andra inte utgör någon fara för framtida ekonomiska avtal.

Ofta är det UC kontroller man syftar på när man säger ordet kreditupplysning, vilket blir ganska missvisande då det finns många olika företag som har detta som sin huvudverksamhet.
Inte ens en upplysning som betälls via UC, behöver nödvändigtvis skada din kreditscoring. Det beror på om du har väldigt många sådana förfrågningar eller inte.
Den som är osäker och ändå vill låna utan kreditupplysning genom just UC, har nu för tiden ett stort urval av olika snabblån att välja mellan ändå.
 

Att tänka på innan du lånar pengar

Innan du lånar pengar bör du tänka på att ett lån också i nästan alla lägen också har ett pris. Priset för ett lån kallas för ränta och det är alltså vad det kostar dig att få låna pengarna. Förvisso finns det ett fåtal snabblån utan ränta men det är väldigt kortfristiga lösningar och om du inte tillhör dem som kommer att kunna återbetala lånet efter 14 - 30 dagar, så finns där inga räntefria alternativ att välja mellan.

Amortera på lånet ska du också alltid göra och när du ska beräkna hur mycket du har råd att återbetala varje månad, är det lånets löptid som har en väsentlig påverkan på hur stora amorteringar du behöver göra varje gång.

Lär dig mer om hur ett lån fungerar om du känner dig det minsta tveksam över hur det funkar att ta ett lån.
 

När är det bra eller dåligt att låna

Sammanfattningsvis kan man dra slutsatsen att, om du är i behov av pengar som du inte kan skaffa på annat sätt och vet att du kommer att kunna betala tillbaka din skuld, kan det vara bra att söka ett lån.
Det är inget fel med att ta ett akut snabblån för oförutsedda händelser, det kan hända vem som helst.

Om du däremot sitter i en sits där du redan har mycket lån som du kanske precis på marginalen klarar av att betala på varje månad, är det en dålig idé att ta ett till lån. I sådana lägen kanske det är dags att försöka skapa struktur och ordning på din ekonomi, snarare än att ta ett lån. För många kan exempelvis ett skuldsaneringslån vara en hjälp på vägen att få en långsiktigt hållbar och mer sund privatekonomi.

Läs också om våra knep och tips för att för att få bättre ekonomi utan att låna pengar.
 

Etiketter: snabblån akuta