svenska snabblån.se

Så här tar du dig ur skuldfällan

Tung skuldbörda Tung skuldbörda

Lider du av tung skuldbörda och överskuldsättning? Då kanske du är på väg in i en skuldfälla eller i värsta fall kanske du redan sitter fast i den. Vår erfarenhet är att många väntar alldeles för länge innan de tar tag i situationen.

Det ligger ju i sakens natur att vilja göra rätt för sig och stå sitt kast när man tagit på sig för mycket lån. Att avvakta för länge kan leda till en fullständigt ohållbar situation som du kanske får ännu svårare att hantera och därför är det ganska bråttom om du känner att du är på väg in i en ond cirkel av lån och krediter.

Den onda spiralen

Ond spiral Ond spiral

Är du på väg in i en skuldfälla?
Har du börjat märka att du får mindre och mindre pengar över varje månad när du betalat dina räkningar? Betalar du lån och krediter för mer än en fjärdedel av din lön som du får ut varje månad? Är du tvungen att göra köp på avbetalningar och handla på kredit regelbundet? Då kan det vara så att du är på väg in i en skuldfälla.

Att hamna i skuldfällan är inte särskilt svårt men det som de flesta som hamnat där, kommer att få erfara är att det är väldigt svårt att ta sig ur den. Den onda spiralen som en skuldfälla innebär är mycket obehaglig och påfrestande på alla sätt och vis.

De som hamnar i den här sortens situation med överskuldsättning har ofta drabbats av någon oförutsedd händelse som gör att allt ställs på sin ände. Det finns också de som hamnar i skuldfällan på grund av andra saker såsom långvarig ohälsa eller för att de helt enkelt inte varit tillräckligt uppmärksamma. Det finns säkert tusen olika anledningar till varför det har blivit som det är och vi ska absolut inte moralisera över den biten.

Istället ska vi försöka hjälpa till med hur du kan undvika att hamna i ett ohållbart läge eller till och med ta dig ur skuldfällan.
 

Hög tid att dra i nödbromsen

Dra i nödbromsen!
Det första du behöver göra om du misstänker att du är på väg in i eller redan har hamnat i en svår privatekonomisk situation med anledning av skulder, är att göra en tvärnit och stanna upp. Att betala mat och räkningar på kredit är en tillfällig lösning som man bara ska använda sig av i sällsynta fall. Har det blivit till en ond cirkel så kommer det bara att leda till en nedåtgående spiral som blir svårare att ta sig ur ju längre ner i den du låter dig hamna.

Nödbroms Nödbroms

Om du är i ett akut behov av att skaffa pengar för att betala månadens räkningar, är det ofta en lätt utväg att ta ett snabblån men låt det inte bli till ett mönster. Att vara beroende av lån och krediter för att klara sitt uppehälle är inte en långsiktig lösning.

Många klarar av att sanera sin egen ekonomi genom att istället för att välja de små akuta lösnignarna, ta ett skuldsaneringslån för att lösa alla gamla lån och krediter och på så sätt få en omstart med möjlighet att börja om med nya bättre förutsättningar. Om du tillhör dem som kan bli godkänd för ett skuldsaneringslån eller inte, beror på hur din situation i övrigt ser ut.

Om du tillhör dem som kan få ett lån är det dags för nystart genom att sköta ekonomin på ett helt annat sätt framöver. Att göra en budget att hålla sig stenhårt till och försöka att amortera så mycket som möjligt på ditt skuldfinansieringslån, är en bra planering för att få ett mycket bättre liv framöver. Det är viktigt att inte bara rusa på som tidigare då risken finns att du försätter dig i en lika dålig (eller ännu sämre) sits även framöver. Försök att vidta alla åtgärder du bara kan för att få mer pengar över och amortera så mycket som möjligt.
 

Svårt att få ännu ett lån - överskuldsatt

Har du låtit det hela gå lite för långt redan, kanske du har svårt att få ännu ett lån. Det bästa är ändå om du kan "kapa topparna" och försöka samla ihop några av de lån du har sedan tidigare. Det är mycket viktigt att inte låna pengar till själva månadsräkningarna utan ska man samla lån är det i syfte att få ner månadskostnaderna för de lån och krediter man redan har.

Det finns några lån som är lite lättare att bli godkänd för om man redan har svag kreditvärdighet att bära på. Det är fullt möjligt att låna pengar med låg kreditvärdighet men se till att lösa de dyraste och mest ofördelaktiga lånen så att du inte försätter dig i en ännu sämre sits.

Om du har förmånen att kunna ta ett lån och samla ihop de värsta av dina tidigare krediter och lån, är det hög tid att ta tag i situationen på allvar ändå. Att kämpa på med olika strategier för att få bättre ekonomi, är mycket viktigt och det är lätt att känna uppgivenhet.
 

Kan inte betala räkningarna - akut läge

Akut läge om du inte kan betala räkningarna. Akut läge om du inte kan betala räkningarna.

Vad ska man göra om man inte kan betala sina räkningar
Om det har gått så långt att du inte kan betala dina räkningar behöver du verkligen ta tag i din situation.

Det är aldrig för sent att göra något åt det hela, även om det kan kännas hopplöst på alla möjliga sätt. Att låta bli att få panikkänslor i såna här lägen är jättesvårt men försök att behålla ditt lugn och ta kontroll över situationen.

Betalningspåminnelser är ingen rättighet, därför ska du inte sticka huvudet i sanden och vänta för att se vad som händer. Räcker inte pengarna till för månadens räkningar så kommer det sannolikt inte bli bättre under samma innevarande månad. Det enda som kommer att hända är att du får ännu högre skuld för att du ska betala påminnelseavgift och annat.

Datainspektionen har ett processchema över vad som händer om du inte betalar dina räkningar. Där framgår också när du riskerar att få en eller flera betalningsanmärkningar.

Tänk också på att det inte är någon rättighet att få en påminnelse. Den som har en fordran riktad mot dig, kan lika gärna skicka ärendet direkt till inkasso eller till Kronofogdemyndigheten.
 

Går det att rädda situationen? Gör ett försök innan du ger upp!
Om det har gått så långt att du inte kan betala dina räkningar behöver du verkligen ta tag i din situation. Det är aldrig för sent att göra något åt det hela, även om det kan kännas hopplöst på alla möjliga sätt. Att låta bli att få panikkänslor i såna här lägen är jättesvårt men försök att behålla ditt lugn och ta kontroll över situationen.
 
Försök att få anstånd eller delbetalningar hos dina fordringsägare.
Innan du betalar några räkningar måste du snabbt ta kontakt med alla dina fordringsägare för att undersöka möjligheten att få lite anstånd eller för att få göra delbetalningar på de fakturor du har fått. Om det är möjligt ska du genomföra detta steg innan du betalar några räkningar alls.

Det är nämligen så att du behöver få en bild av vilka fordringsägare som kan tänka sig att låta dig delbetala eller få anstånd, så att du inte betalar ”fel” räkningar när pengarna nu ändå inte kommer att räcka till dem alla.
 
Förberedelser innan du kontaktar dina fordringsägare.

  1. Ta fram samtliga räkningar du ska betala. Gör ingen egen värdering av vilka som ska betalas i vilken ordning. Om du inte kommer att lyckas med att få anstånd och delbetalningar eller om pengarna ändå inte räcker, måste du prioritera vissa räkningar och vi återkommer senare till vilka det är.
  2. Räkna ut hur mycket pengar det saknas för att du ska kunna betala samtliga räkningar. På så sätt får du en bild av hur mycket eller hur många fordringsägare som behöver hjälpa till med någon sorts lösning.
  3. Ring upp var och en av dina fordringsägare. Börja med de räkningar som har förfallodatum närmast i tiden. Har du räkningar vars förfallodag redan har passerat ska du börja med dem. Fråga om du kan få anstånd eller delbetala. Om de säger NEJ, fråga vad som händer härnäst och när. Var noga med att anteckna vad de säger och om så är möjlig. Om du får ett erbjudande om att delbetala, se helst till att få det skriftligt.
  4. Om du får ner dina räkningskostnader tillräckligt mycket för att klara dig, betala räkningarna och fundera genast på hur du ska göra när nästa månads räkningar kommer. Skaffa mer pengar eller kapa utgifterna rejält och snabbt.
  5. Om du när du ringt runt till alla, ändå inte kommer att kunna betala alla dina räkningar är det en mycket svår situation. Vad du ska göra i detta läge är att betala hyra, el, vatten, hemförsäkring, fackavgift och a-kasseavgift i första hand.
  6. Vilket nästa steg är, beror på om du vet att du kommer att kunna betala alla räkningar nästkommande månad eller inte. Om du vet att du kommer att kunna betala nästa månads räkningar OCH de du inte hade råd med innevarande månad kan du genomföra steg 7. Annars hoppa vidare till steg 8.
  7. Du kan skaffa dig lite andrum och "förhala" det hela lite genom att välja ut räkningar som du inte betalar just denna månad. Nu gäller det att ta fram anteckningarna från steg 3 och se vilka räkningar som du kommer att få påminnelse om innan de skickas till inkasso. Om någon långivare informerade om att de inom kort säger upp hela avtalet är det inte dem du ska låta bli att betala till. Kolla istället om det finns någon som skickar 1 eller 2 påminnelser innan lånet sägs upp eller skickas till inkasso. NÄR NÄSTA LÖN KOMMER - BETALA ALLA DINA OBETALDA RÄKNINGAR!
  8. Om din betalningsförmåga kommer att vara varaktig, det vill säga det blir inte bättre till nästa lön heller, måste du snabbt få råd av en professionell rådgivare. Sådana råd finns att få kostnadsfritt hos din hemkommun. Här kan du söka efter din närmsta rådgivning

Råd, stöd och hjälp för dig som hamnat i skuldfällan

Man kan må väldigt psykiskt dåligt av att ha dålig ekonomi och av att sitta i skuldfällan. Oavsett om du mår dåligt av situationen eller inte, kan det vara bra att känna till att det finns proffs som kan hjälpa dig med råd om hur du ska gå vidare med dina ekonomiska problem.

Att ta kontakt med din närmsta kostnadsfria rådgivning är ett steg men det finns också mycket information på Konsumentverkets hemsida. Om du inte förstår informationen eller har svårt att sortera i den, kan du kontakta dem personligen.

Likaså gäller om du funderar över skuldsanering, löneutmätning eller annat som har med Kronofogdemyndighetens roll att göra. Sök information på deras webbplats eller ring till dem och få rådgivning via telefon, det kan hjälpa dig mycket att veta vad som kan komma att hända härnäst.

Var vår artikel till hjälp? Gilla oss gärna på Facebook!

Den här sidan uppdaterades senast 2018-01-30.