svenska snabblån.se

Så definierar vi begreppet snabblån

Vår definition av snabblån Vår definition av snabblån

Att definiera begreppet "snabblån" är ganska enkelt. Däremot känner vi till att det råder en ganska stor begreppsförvirring kring just ordet "snabblån".

Vi ska göra vad vi kan för att räta ut några av de frågetecken som kan finnas genom att ge en förklaring till vad benämningen egentligen står för och vad som kännetecknar ett snabblån.
 

Vanliga karaktärsdrag hos ett "riktigt" snabblån

Såsom benämningen redan skvallrar om är tiden en faktor som som väger tyngst när man kallar ett lån för snabblån. Att det ska gå snabbt är alltså en viktig del, med vad i handläggningsprocessen är det som inte får ta lång tid för att ett lån ska kvala in i kategorin?

Tillgänglighet
I det digitaliserade Sverige och det digitaliserade smhället i stort, är det rimligt att förvänta sig att den här sortens lån ska finnas tillgängliga genom digitala kanaler. Alla ska kunna hitta information om dem på ett snabbt och enkelt sätt.

Förvisso finns det en del kvar att jobba med om man ska se det ur de tillgänglighetsstrategier som finns men det kan nog ta ett tag till innan alla tjänster online kan uppfylla den sortens krav fullt ut. Ett exemepl på hur många väljer att underlätta tillgängligheten, är att tillhandahålla service i flera olika kanaler. Det är vanligast att personalen som handlägger snabblånen kan nås på nätet, via telefon, via sms eller även per e-post.

Ansökningsförfarande
För at uppfylla de krav vi ställer på snabbhet och tillgänglighet, ska man också kunna fullfölja en ansökan snabbt och lätt utan att behöva kontakta någon för att få hjälp eller för att fullfölja en påbörjad ansökan. Det ska med andra ord dels gå att ansöka om lånet snabbt och enkelt. Även om många föredrar att fylla i sin ansökan online på sin dator, mobil eller surfplatta så bör det även finnas andra sätt att göra sin ansökan på.

Elektronisk signering är vanligt och mest vanligt är då BankId, E-leg eller Instantor.

Snabbt svar direkt på skärmen
Efter att ansökan sänts iväg, ska du få svar direkt på skärmen. Finns det inga tveksamheter i bedömningen av din kreditvärdighet, ska svaret vara definitivt men ibland händer det att det istället ges ett "preliminärt" svar. Vid sådana fall, betyder det ofta att någon handläggare kommer att granska din ansökan lite närmare för manuell hantering.

Ubetalning direkt efter godkänt och signerat lån
Det sista kriteriet för att falla inom kategorin snabblån, är förstås att lånet utan dröjsmål, ska utbetalas direkt när handläggningsprocessen är klar. Utbetalningsrutinerna ser lite olika ut hos olika kreditföretag men det normala är att långivaren eller banken enbart gör utbetalningar under sina öppettider. Såklart finns det undantag där även detta i viss mån är automatiserat, vilket gör att då är pengarna på väg så snart du blivit godkänd.

I de flesta fall framgår det vid beskedet om att du är godkänd för lånet, när du kan förvänta dig att ha pengarna på ditt konto. Fler och fler kreditföretag använder sig av direktutbetalning till storbankerna, vilket betyder att man kan ha pengarna på sitt konto redan inom 15 minuter. Det anser vi dock inte är ett krav för att kvala in i kategorin snabblån.
 

Egenskaper som inte är kopplat till snabblån som definition

Krav på säkerhet
Ett snabblån är i princip alltid ett privatlån utan krav på säkerhet. Det är nämligen så att om du exempelvis ska ställa något som säkerhet för lånet, krävs ofta kompletterande dokumentation av olika slag. Därför är det lite svårt att dra en exakt skiljelinje för när ett lån inte längre är snabbt. Man kan istället välja att se det som att det med all sannolikhet fortfarande går snabbare än att besöka en vanlig bank.

Lånebelopp
Lånebeloppen varierar och har inget med begreppet att göra. Det finns snabblån på mellan 500 kr - 600 000 kr. Hur stort eller litet lånet är bör hållas utanför definitionen. Det här har omdiskuterats tidigare i olika sammanhang. Framför allt i snabblånenes begynnelse då man kopplade samman snabblån och begreppet smslån med att det handlade om mindre lån. Så är inte fallet längre då många storbanker också erbjuder snabba låneansökningar på nätet.

Inte ens wikipedia har lyckats omdefiniera sin lite föråldrade beskrivning av snabblån. Deras beskrivning skulle definitivt behöva uppdateras.

Amorteringsplaner
Det är ingen skillnad på lån av oliksa slag i det avseende att det förstås alltid ska återbetalas. Däremot finns det olika sätt att amortera på sitt lån. Amorteringskraven ser lite olika ut mellan olika lån och det är således inte kopplat till om det är ett snabblån eller inte. Däremot kan man med all rätt dela upp snabblånen utifrån hur långa löptider lånen har. Det finns allt från korta lån på några månader till långa återbetalningstider på upp till 15 år. Här kan du läsa mer om amortering.

Ränta
Liksom amortering, är ränta något som endast i vissa undantagsfall ska betalas när man lånar pengar. Tidigare när snabblånen endast utgjordes av de så kallade smslånen som fanns från början var räntan förknippad med att det var dyrt. Den sortens smslån finns i viss utsträckning fortfarande men ett modernt snabblån så som det ser ut numera, kan vara både billigt och dyrt. Hur räntan på lånet ser ut, har egentligen inte heller något att göra med själva definitionen snabblån.
 

Sidan uppdaterades senast 2018-01-18.