svenska snabblån.se

Nyheter och artiklar om ekonomi

Här samlar vi nyheter, artiklar och även länkar till sidor som kanske berör dig och din privatekonomi.

Att låna pengar till semestern behöver inte nödvändigtvis vara fel. Den som behöver låna pengar till något, ska inte behöva ha "skuldkänslor" för att hen behöver ta ett lån.

Att låna till semestern är dessutom mer vanligt än vad många tror. Varför skulle det förresten vara mer fel att köpa sig en trevlig sommarsemester än att låna pengar till andra saker?

Det vanligaste man lånar till under semestern är antingen en extra slant att konsumera på trevliga saker eller till en speciell resa som man kanske inte hunnit spara ihop pengar till.

Att ta någon sorts snabblån som inte använder UC kontroll är ofta att föredra eftersom lån utan UC inte lämnar samma spår efter sig som de som använder UC i sin kreditupplysning.
 

Låna till semestern 2018
Låna till semestern 2018

Se upp för dyra avbetalningar

Som ett ofta dyrt alternativ till ett semesterlån av det mer traditionella slaget, finns ofta avbetalningsmöjligheter genom olika resebyråer. Om detta är helt kostnadsfritt utan fakturaavgifter och annat som i de allra flesta fall tillkommer, kan det löna sig med den sortens avbetalningar.

Om det däremot tillkommer avgifter, fakturaavgifter eller att ränta tillkommer efter ett visst antal månader, är det dags att bli lite vaksam. Den sortens "kostnadsfria" avbetalningar är ofta lömska och kan i vissa fall bli dyrare än exempelvis ett enkelt snabblån utan UC kontroll.
 

Hamna inte i en skuldfälla

Att dras in i en skuldfälla för att man lånar pengar till semestern, är inte värt konsekvenserna det kan medföra. Är du svårt skuldsatt, ska du tänka efter både en och två gånger innan du tar ett lån till semestern.

I ett sådant läge är det kanske bättre att börja med att se över möjligheterna till ett skuldsaneringslån, för att på så sätt få mer pengar över till sommarsemestern. Kanske öppnar det också möjligheter till bättre lån med låg ränta.

Har du låg kreditvärdighet, kan det vara mycket svårt att få ett billigt lån med låg ränta. Det beror på att de flesta lån tar hänsyn till hur hög kreditvärdighet deras låntagare har, när de sätter priserna på lånen. I allmänhet är det lättast att bli godkänd för de lån som kanske inte är de allra billigaste om du nu drabbats av låg kreditscoring. Men det är fullt möjligt att få lån trots låg kreditvärdighet, så ge inte upp!
 

Amortera på ditt semesterlån

Alla vill bli av med sina skulder så snabbt som möjligt men när det gäller lån för att konsumera förbrukningsvaror eller tjänster, är det extra viktigt. Det är nämligen inte så kul att nästa sommar fortfarande hålla på och amortera på det semesterlån som du tog föregående sommar.

Hur snabbt du amorterar kommer också vanligtvis att avgöra hur dyr den totala räntan för lånet kommer att bli. Det är för det mesta billigast att betala av lånet så snabbt som möjligt.

Ett taktiktips kan vara att ta lånet på lite längre löptid än du tror att du klarar av och sedan amortera extra på det. Det är alltid bättre att få lägre månadskostnad än du klarar av för då är det enkelt att betala av lånet i förtid om du vill. Det är mycket värre att göra tvärtom och plötligt befinna sig i betalningssvårigheter.

Lycka till med ditt semesterlån!
 

Läs hela inlägget »

Våren är här och sommaren närmar sig med stormsteg. Många får lätt lite ångest inför sommarsemestern då den tenderar att gräva ett djupt hål i kassan flera månader framåt.
Ett enkelt sätt att se till att inte hamna i ekonomiska svårigheter efter semestern, är att redan innan sommaren städa upp i sin ekonomi.

Att städa och sanera lite i hushållsekonomin, skapar ofta ett större ekonomiskt utrymmer för lång tid framöver om man sköter det på rätt sätt. Många kallar detta för skuldfinansiering eller egen skuldsanering men det kan ha långt mer i sin innebörd än att bara samla ihop gamla lån och krediter.
 

Städa upp i hushållsekonomin

Framför allt är det personer som vill bättra på sin kreditvärdighet som brukar städa upp i sin ekonomi då och då. Det är dock att rekommendera för alla att städa och sanera lite i ekonomin då och då.

Det finns nämligen mycket pengar att spara på att hålla god ordning på sin privatekonomi. Genom att minimera risken för att få låg kreditvärdighet kan du också omförhandla tidigare lån för att få bättre ränta utifrån en mer stabil kreditvärdighet.

Den som redan har låg kreditvärdighet kan också få lån för att bättra på den på lite sikt. Men de billigaste lånen får den som har god och stabil kreditvärdighet över längre tid.
 

Så här gör du för att sanera själv

Börja med att samla ihop gamla lån och krediter till ett eller max ett par större lån. Det finns gott om olika lån att välja mellan online och även du som har betalningsanmärkning, kan faktiskt få låna pengar.

När du betalat in gamla krediter och små lån, ska du överväga vilka krediter du kan säga upp. Genom att inte ha för många olika krediter höjer du nämligen din kreditvärdighet, vilket kan ge ännu bättre och billigare lån i framtiden.
Detta gäller även krediter där saldot är nollat så passa på att säga upp gamla krediter när du har tagit ett lån för att förtidsinlösa andra mindre lån och kontokrediter.

När du väl har samlat ihop dina tidigare lån och krediter, sagt upp och avslutat mindre fördelaktiga kreditkort och små krediter så börjar du bättra på din kreditvärdighet. Faktum är att redan i samma stund som du samlade ihop och sa upp några onödiga lån, fick en bättre kreditvärdighet än den du hade innan. Man ser nämligen inte positivt på en persons privatekonomi om man har för många olika krediter, oavsett om de är utnyttjade eller inte.

Genom att söka efter de mest lämpliga bland alla snabblån, kan du spara in mycket pengar på att ha lån med så låg ränta som möjligt. Ett skuldsaneringslån behöver inte bli dyrt och huvudsaken är att det blir billigare än de lån och krediter du hade innan.

Att ha lite koll på vilka lån som i grund och botten tillhör samma företag är en god idé för att inte söka "fel" lån i onödan. Vissa företag godtar att du har flera av deras olika låneprodukter, medan andra ger avslag med en helt onödig ansökan som följd.

Du ska helt undvika att nappa på olika konstiga erbjudanden om lån från helt okända privatpersoner på nätet. Nätbedragare finns det gott om och detta är ett av många olika sätt för bedragare att lura till sig privatpersoners uppgifter. När du tänker efter inser du nog att om en helt okänd människa är beredd att låna ut massor av pengar utan säkerhet och till rekordlåga räntor, är någonting allvarligt fel. Då måste varningsklockor ringa högt!

Låna bara pengar av seriösa företag som är vidimerade att de är riktiga företag som står bakom de olika lånen.

När du väl städat upp i din hushållsekonomi är det dags att skapa en långsiktig hållbarhet i den. Att göra en enkel budget är ofta det första steget för att ta över kontrollen och på sikt få mer pengar över till annat roligt. Att få bra ekonomi kräver ofta en del arbete och god självdisciplin men belöningen är värd att vänta på. Genom att skaffa pengar snabbt utan att ta lån, kan du säkert komma på alla möjliga lösningar till att förvalta de extra inkomsterna du får, på ett klokt sätt.
 

Läs hela inlägget »

Har du varit med om att surfa runt på olika lånesajter och upptäckt att flera olika lån har en och samma företag som "ägare"?
Det är inte bara frustrerande utan också svårt att veta hur man ska tolka sådant.

Det är inget konstigt med att ett företag eller en koncern har många olika varumärken av lån men du behöver känna till hur deras olika produkter ser ut och om du redan har ett lån genom just det kreditföretaget sedan tidigare. Det är nämligen inte alla företag som tillåter att du har flera olika lån hos dem samtidigt.

Idag ska vi titta lite närmare på Thorn Svenska AB som för närvarande har minst fem olika varumärken och totalt sett över sju olika typer av lån och krediter som du kan söka.

Kraven för att få låna pengar är så gott som likvärdiga men lånebelopp och återbetalningstid skiljer sig kraftigt åt. Räntan är också nästan densamma för nästan alla av lånen förutom ett av dem, Nordiclån som är något billigare. Detta under förutsättning att du har så pass god kreditvärdighet så du blir erbjuden den allra billigaste räntenivån.

Just nu har står Thorn Svenska AB bakom ett flertal snabblån som du kan söka på nätet och lånen är följande:

  • Modus Finans
  • Thorn PrivatFinans (3 olika lån samt produkkredit)
  • LEASY
  • Klicklån
  • Nordiclån

Det finns egentligen inget som tydligt säger att du inte kan ha flera pågående lån samtidigt hos Thorn, det kommer att avgöras av din bedömda kreditvärdighet och betalningsförmåga.

Det som gör Thorn Svenska AB till ett bra låneföretag är de långa återbetalningstiderna som deras lån medger. Extra lång återbetalningstid får du om du ansöker om Nordiclån där du kan låna 50000 kr under 80 månader. Det är en jämförelsevis mycket lång återbetalningstid för ett lån i denna storlek.
 

Överskådlig jämförelse ger bra underlag

En överskådlig jämförelse av de olika lånen ska ge dig ett tillräckligt bra underlag för att kunna avgöra huruvida detta är ett låneföretag som har det just du söker.

Det ska inte bara vara på kreditföretagens villkor utan det är minst lika viktigt att du själv känner dig nöjd med valet av lån. Givetvis kan du alltid ångra ett lån om du skulle hitta ett billigare och bättre lån vid senare tillfälle men då kanske du redan har betalat onödigt mycket ränta.

Räntan hos Thorn är individuell, vilket innebär att det är din kreditvärdighet som kommer att avgöra om du blir erbjuden ett riktigt billigt lån med låg ränta eller inte.
 

Tabell som jämför Thorn privata lån utan säkerhet.
Tabell som jämför Thorn privata lån utan säkerhet.

Är du en av dem som hade lite koll redan innan så kanske du märker att Thorn's tidigare produkt som hette Fokuslån, inte längre finns med. De har nämligen upphört med varumärket Fokuslån och därför går det inte att ansöka om det längre.

Det är också ett relativt vanligt fenomen att kreditföretag har många olika varumärken samt att vissa av dem ibland byts ut, försvinner eller byter namn.

Thorn's senaste förändringar handlar om att de utvecklat sina produkter Privatlån Plus, Pauslån och Trygglån. Den senast tillkomna produkten i deras sortiment heter Modus Finans. Sedan några år tillbaka i tiden används UC kontroll för samtliga lån hos Thorn. Det innebär att de förmodligen tappat lite i populäritet men det är fortfarande lika lätt att bli godkänd för lån hos dem.

Det är bra och användbart att först jämföra alla lån som Thorn Svenska AB har. Är du nyfiken på vilka andra snabblån som också tillhör samma koncern eller samma moderbolag så finns det en lista på lån som tillhör samma företag  eller bank. Tänk på att det varierar mellan olika företag om du kan ha flera olika lån hos dem samtidigt.
 

Läs hela inlägget »

Behöver du skaffa pengar snabbt innan påskhelgen 2018? Då har du visserligen lite bråttom men det är fullt möjligt att ha pengar på kontot innan påsken kommer.

Snabba pengar till påsk 2018 Snabba pengar till påsk 2018

Att skaffa pengar snabbt är ett problem som många har inför större helger. Det är inte alla förunnat att ha en stor lön som alltid räcker till långt mer än det allra nödvändigaste. De flesta som behöver pengar snabbt, tar ett billigt snabblån eller ser till att skaffa extra pengar på annat sätt.

Många känner också att även om de inte har så bra ekonomi, finns det kanske helger och speciella tillfällen då man ändå vill kosta på sig lite extra. Utgångspunkten måste så klart alltid vara att du kan betala tillbaka pengarna framöver men det behöver inte vara fel att ta ett snabblån eller skaffa snabba pengar på annat sätt.
 

Snabba korta lån är ofta billigare än du tror

Snabba korta lån är ofta billigare än många tror. Kanske blir du först avskräckt när du ser att räntorna på de korta lånen ofta ser ut att vara ganska dyra. Då ska du tänka på att räntorna anges i effektiv årsränta och inkluderar ränta och avgifter ifall du skulle ha lånet i 12 månader.

Tar du ett kortfristigt lån på kanske 3-6 månader så betalar du inte alls den ränta som den effektiva årsräntan representerar. Du betalar mycket mindre än så och det är därför man ska vara lite försiktig när man jämför ränta för olika typer av lån.

Det bästa sättet att ha ett extra utrymme i kassan, är att ha en kontokredit som löper på så att du kan välja att utnyttja den när du behöver det. Skillnaden mellan en kontokredit och ett vanligt lån är att du ansöker om en kreditlimit som du sedan kan använda flera gånger så länge du inte uppnår din kreditgräns. Några exempel på bra och prisvärda kontokrediter hittar du bland övriga snabblån utan UC kontroll.
 

Gör ränteavdrag för snabblån och krediter

En annan sak du kan tänka på när du tittar på priserna för olika lånealternativ är att du kommer att kunna göra skatteavdrag för räntorna. Avdrag kan man i nuläget göra för upp till 30% av de ränteutgifter man haft under ett år.

Om du mot förmodan skulle betala mer än 100 000 kr i ränta på ett år, sjunker avdraget till 21% för ränta utöver detta belopp. Det du däremot inte kan göra avdrag för är fakturaavgifter och andra kostnader som är förknippade med lånet. Därför är det bra att ansöka om billiga lån som inte medför annat än ränta.

Skulle du vilja undersöka möjligheten att låna pengar räntefritt så finns det faktiskt några lån som kan ge räntefria kortfristiga lån men det förutsätter att du kan återbetala inom 14-30 dagar.
 

Spartips för en "lågbudget påsk"

Om du har det lite sämre ställt och måste leva sparsamt, är det viktigt att göra det hela året, inte bara till stora helger. Om du lever sparsamt hela året, kanske du ändå kan unna dig saker som känns som "det lilla extra" under storhelgerna.

Ät ägg - det är billig "påskmat".
Just till påsk, finns det en hel del saker man kan göra för att fira påsk med ganska små medel. Exemelvis finns är det dags att jaga extrapriser eftersom större helger lyckligtvis även är förknippat med gott om extrapriser på mat.

Ät mycket ägg och gör det festligt med ägg i alla dess olika former. Ägg brukar man kunna komma över för runt 1 kr styck om man hittar bra extrapriser. Så mycket mer prisvärd påskmat än ägg kan man knappt hitta.

Dekorera en krukväxt med hemgjort påskpyssel.
Hemmamålade ägg är roligt för barnen och du kan också låta barnen dekorera ett påskris med små figurer och äggskal istället för att köpa fjädrar och annat påskpynt. Om du inte har tillgång till kostnadsfritt gratis påskris, går det lika bra att dekorera en krukväxt.

Återanvänd gamla påskägg till barnen.
Att köpa nya påskägg till barnen varje år är kostsamt och väldigt onödigt. Spara äggen och återanvänd dem år efter år. Om du inte har några gamla påskägg och inte har så gott om pengar, kan du hitta på andra alternativ till påskäggen.

En lite kartong kan bli ett "påsk-paket". Att klä en liten kartong med presentpapper eller lite aluminiumfolie är mycket billigare än att köpa påskägg.

Fyll påskäggen med saker som du ändå skulle tvingas köpa.
Om du inte har råd att ge bort saker som du inte skulle köpt annars, kan du försöka att köpa sådant som du ändå måste inhandla inom kort. Ett par fina strumpor tillsammans med några billiga godisbitar ger ett fullt påskägg med både lite gott men också en present.

Skapa en påskjakt så att fokus ligger mer på själva letandet än på innehållet i ägget. Att göra en skattkarta med ledtrådar som sysselsätter barnen i någon timme brukar nästan vara mer uppskattat än själva ägget.

Har du inte råd att köpa något just nu, kan du göra små "gåvokort" där du utlovar att ni ska göra roliga saker tillsammans. Till exempel kan du fylla ägget med "1-timmes TV-spel tillsammans", 1-timmes fotbollsspel tillsammans m.m. m.m.

Det är inte alla som ens ger sina barn påskägg så varianterna av att ha en "budget-påsk" är oändliga utifrån vad man tycker om att göra. Att ta med matsäck ut i naturen och fira påsk ute kan också vara en rolig idé. Vid matsäck behöver inte maten vara så märkvärdig och mysigt kan man ha ändå. Detta kan skapa minnen för livet som inte behöver kosta pengar.

Att ta fram cykeln och göra den lite vårfin kan också vara en bra sysselsättning för påsken. Kanske kan din budget rymma något fint till cykeln såsom några nya reflexer eller något annat.
 

Läs hela inlägget »
Avslag på låneansökan Avslag på låneansökan

Vill du bättra på din kreditvärdighet?
Tyvärr finns det inga genvägar att ta utan det kräver lite ansträngning men framför allt också självdisciplin för att återfå en god kreditvärdighet som banker och andra aktörer ser som godtagbar för att få låna pengar eller ingå andra ekonomiska avtal.
 

Varför är din kreditscoring dålig?

För att förbättra din kreditvärdighet, behöver du ringa in problemet och orsakerna till att du fått låg kreditvärdighet från första början. De flesta kan ganska lätt komma fram till varför de har låg kreditscoring.

Genom att identifiera de bakomliggande orsakerna, är det enklare att veta vilka åtgärder du sedan behöver vidta för att förändra din situation. De flesta blir varse att de har låg kreditvärdighet, först när de blir nekade ett ekonomiskt avtal av något slag, medan andra redan vet om det.

Det som de flesta bör känna till är om man har fått en betalningsanmärkning eller inte. Betalningsanmärkningar kan liknas med "prickar" i din kredithistorik och de är inte så lätta att bli av med.

Andra vanliga orsaker till dålig kreditvärdighet är hög skuldbörda, låga inkomster eller många förfrågningar hos kreditupplysningsföretaget Upplysningscentralen AB (UC).

En annan orsak som många missar, är om man har många krediter och lån i förhållande till inkomst. Har du många krediter kan det sänka din kreditvärdighet även om de är outnyttjade. Att ha för många krediter utan säkerhet ser inte bra ut i din kredithistorik, särskilt inte om du har stora kreditutrymmen i förhållande till din årsinkomst.
 

Vidta rätt åtgärder

Gör det som krävs utifrån vad som orsakat din låga  kreditscoring. Ibland kan du behöva göra flera saker för att komma på rätt köl igen.
 

Bli av med betalningsanmärkningar.
Betalningsanmärkningar avhjälps genom att du först och främst så snabbt som möjligt, betalar av den skuld som gav upphov till anmärkningen. Därefter kommer betalningasnmärkningen att finnas kvar i 3 år efter detta så det finns inga quickfix för att bli av med gamla anmärkningar.

Att det tar så lång tid, kan kännas tröstlöst men tänk på att om du inte gör dig av med dem, kommer de att finnas kvar i kreditupplysningsföretagens register för all framtid.

Hög skuldbörda sedan tidigare.
Dels beräknas skuldbördan utifrån dina totala skulder i förhållande till din inkomst men den beräknas också på hur mycket pengar du betalar varje månad för dina skulder. Man kan i viss utsträckning bättra på sin kreditvärdighet genom att samla ihop lån och krediter så att de blir färre.

Det är också vanligt att när man vidtar den sortens åtgärder så lyckas man ofta sänka sina månadskostnader.

Många förfrågningar hos UC.
Det ända botemedlet mot detta är att låta bli att dra på sig nya förfrågningar. En förfrågan hos detta kreditupplysningsföretag, finns kvar i 12 månader efter att kreditupplysningen gjordes. Så var och en av dina förfrågningar behöver passera 1-årsgränsen för att inte synas längre.

Om du absolut måste ta ett lån eller en kredit, ska du undvika UC kontroller och ansöka om krediter utan UC kontroll.

För många lån och krediter som ändå inte utnyttjas.
Detta är den lättaste åtgärden att vidta. Du kontaktar helt enkelt dina kreditgivare och säger upp krediten. Det handlar ofta om gamla kreditutrymmen hos varumärkeskedjor. Detta är ett onödigt sätt att skaffa sämre kreditvärdighet på.

Säg upp IKEA-kort, kläd-krediter och annat onödigt. Det belastar din kreditvärdighet i onödan och kanske vill du ha mer användbara krediter istället.
 

Att bita i det sura äpplet

Om du har dålig kreditvärdighet är det helt enkelt bara att bita i det sura äpplet och försöka ta dig ur situationen så snabbt det bara går.

Har du hamnat i en ond spiral av krediter och lån och därför fått låg scoring, behöver du även se över hela din ekonomiska situation så att du minskar dina skulder.

Vi har redan föreslagit att ett alternativ är att samla ihop gamla lån och krediter men om man behöver lån trots låg kreditvärdighet, kanske man upplever det som ett hopplöst läge.

Så klart gäller det att dra ner på utgifter och om så är möjligt även i kombination med att skaffe mer pengar men det är inte alla som kan göra det sistnämnda. Att verkligen snåla för att skaffa bättre ekonomi, är den mest effektiva lösningen för de flesta.
 

Ge inte upp

Att kämpa och inte ge upp, kanske är lättare sagt än gjort. Många människor blir deprimerade av att ha dålig ekonomi och kanske leder det till stressrelaterade sjukdomar också.

Att bara ge upp och inte försöka kämpa för att lösa sin ekonomiska situation, kommer bara att förvärra situationen och därför är det viktigt att försöka kämpa på.
I de mörkaste stunderna är det viktigt att glädjas åt det man faktiskt har, vilket ofta handlar om helt andra saker än pengar och materiella ting.

Visst är pengar och god ekonomi otroligt viktigt för att kunna ha en fungerande vardag men att oroa sig för hur dåligt ställt du har det, kommer inte att göra dig lyckligare.

Under den tid du försöker få rätsida på en låg kreditvärdighet, gäller det att försöka hålla nere på kostnader som kräver att du tar på dig nya lån och krediter. Om det så innebär att du måste leva snålt under en tid, är det mycket bättre än om du helt tappar greppet om det hela.

Har du redan hamnat i en djup skuldfälla, kan det vara aktuellt med skuldsanering men det är oftast den allra sista utvägen när man redan hamnat i återvändsgränder om och om igen.
 

Våga be om hjälp

Att be släkt och vänner om hjälp, sitter oftast väldigt långt inne hos många. Men faktum är att det är starkt och modigt att våga berätta om din situation för vänner och familj.

Kanske kan du få hjälp av någon av dem. Om inte med pengar så kanske kan du få en borgensman eller en medsökande till ett lån som gör att hela ditt liv kan förändras till det bättre.

Många väntar alldeles för länge innan de vågar be om hjälp och då kan det i värsta fall redan vara för sent att rädda sig undan betalningsanmärkningar eller ännu värre, betalningsföreläggande hos Kronofogden.
 

Läs hela inlägget »