svenska snabblån.se

Nyheter och artiklar om ekonomi

Här samlar vi nyheter, artiklar och även länkar till sidor som kanske berör dig och din privatekonomi.

Tillhör du en av alla dem som fått försämrad eller rent av dålig ekonomi i coronapandemins spår? Uppsägningar, korttidspermitteringar och andra händelser har påverkat mångas privatekonomi. Många väntar på ersättning från sin a-kassa eller Försäkringskassan och för vissa innebär det en enorm påfrestning på hushållsekonomin.
De som har tur kanske lever tillsammans med någon som fortfarande har en inkomst och då finns det kanske större chanser att hanka sig fram, medan andra lever på besparingar eller har helt slut på pengar.
 

Väntar du på pengar?

Den som väntar på pengar från a-kassan eller Försäkringskassan befinner sig i en svår situation. För många kan ett tillfälligt lån vara lösningen för att undvika att förvärra situationen ännu mer.

Väntar på pengar från a-kassan
Om du väntar på pengar från a-kassan kanske du inte ens har fått ett beslut som visar på att du har rätt till ersättning. Du kan förstås relativt lätt räkna ut om du uppfyller villkor och krav för att få pengar från a-kassan men vad hjälper det om du behöver kunna visa upp något sorts bevis på att du har en inkomst?

Om du funderar på att söka ett lån för att klara av glappet mellan din senaste lön och arbetslöshetsersättning, finns det faktiskt ett antal lån även för den som är arbetslös. I de här fallen ska du söka efter lån som inte kräver inkomst av tjänst. Det finns lån för arbetslösa men då brukar kravet vara att du har ett beslut om att du ska få arbetslöshetsersättning eller a-kassa som det brukar kallas.

Tillhör du en av dem som haft turen att lyckats skaffa ett nytt jobb men ändå har ekonomiska problem på grund av glappet mellan inkomster som uppstått? Då har du en anställning eller en inkomst nu och kan ansöka om ett lån för att ordna upp situationen på ett sätt som gör att du undviker tråkiga betalningspåminnelser och i värsta fall betalningasanmärkningar.

Väntar på pengar från Försäkringskassan
Om du fortfarande har en anställning men väntar på pengar från Försäkringskassan är du i en bättre ekonomisk situation än den som blivit av med jobbet på grund av pandemin. Självklart kan du ha drabbats fysiskt och psykiskt på olika sätt men rent ekonomiskt finns det ändå hopp om att kunna lösa situationen. Även om det är oklart när du kan återgå till ditt arbete, har du ändå en anställning i botten.

Om du varit sjukskriven, vårdat barn eller annan anhörig eller tillhör en riskgrupp, kan du ha varit utan inkomst en tid i väntan på ersättning. Det är en frustrerande sitaution eftersom det inte är alla som har besparingar på banken att leva på medan man väntar på sina utbetalningar.

För att inte förvärra situationen på lång sikt, är det viktigt att du betalar dina räkningar i tid och undviker inkasso och betalningsanmärkningar.

Sjukskriven med anställning i botten = har anställning
Många undrar vad de ska skriva i sin låneansökan om de är sjukskrivna men har en anställning i botten. Det är lätt att bli förvirrad och undra vad man ska skriva i sin låneansökan. Faktum är att du faller inom kategorin som har en anställning eftersom sjukskrivningen inte är din huvudsakliga sysselsättning i vanliga fall.

Det finns många människor som är sjukskrivna men inte har någon anställning att gå tillbaka till. Det är de personerna som ska skriva i sin ansökan att de är sjukskrivna. Du som bara är tillfälligt sjukskriven har ju en anställning och den är den du ska ange.
 

Om hushållets inkomster har halverats

Tillhör du en av dem som ändå har en inkomst inom hushållet är situationen ytterligare förbättrade jämfört med dem som mist alla inkomster. Att se över befintliga lån och kanske ta ett nytt lån för att rädda situationen kan vara ett alternativ men det kräver en del eftertanke.

Räkna på er ekonomi på ett sätt som gör att ni kommer att klara av att betala era räkningar inklusive lånekostnader på de beräknade inkomster ni har just nu. Om en av er väntar på pengar från a-kassan eller Försäkringskassan kan ni räkna in att den inkomsten ska komma framöver men var noga med att inte förutsätta att den som blivit arbetslös kommer att få ett nytt jobb direkt. Att vara för optimistisk i inkomstberäkningarna framåt i tiden, kan leda till betalningsproblem.

Det finns ändå ett antal saker man kan göra för att minska konsekvenserna på både kort och lång sikt. Genom att kraftigt dra ner på utgifterna kan man kanske betala sina räkningar utan att behöva låna pengar till det. Lägga om gamla lån och be om uppskov med räkningar kan också vara ett alternativ för att lösa en tillfällig privatekonomisk kris.

Det finns även andra sätt att skaffa extra pengar på, även om några av dem kan vara svårare nu under pandemin då vi ska undvika kontakter med andra människor i så stor utsträckning som möjligt. Ett av de mest effektiva sätten att skaffa snabba pengar på, är att sälja saker man inte längre behöver eller som man inte behöver just nu. Att dra ner på nöjen och onödiga inköp är kanske inte så svårt i nuläget men den som redan har drabbats av ekonomiska problem har nog redan valt bort allt sådant.
 

Låg kreditvärdighet som hindrar dig att få lån

Det är ju ingen självklarhet att din kreditvärdighet var god före pandemin och om du därefter drabbats ekonomiskt till följd av den, ser dina utsikter för förbättrad kreditvärdighet förstås inte bättre ut nu.

Om du redan före pandemin hade låg kreditvärdighet och nu är i behov av ett akutlån för att klara din vardag under en period, kan du söka lån hos en långivare som har lite lägre krav. Att en långivare har mer humana krav på kreditvärdigheten hos sina presumtiva låntagare, är inget ovanligt nu för tiden.
Det du får räkna med är att det ofta är någon procents högre ränta på lån där långivaren tar stora risker av det här slaget. Men om alternativet är att inte kunna köpa mat eller betala räkningarna den närmsta tiden, kan ett lån med låga krav på kreditvärdighet ändå vara en tänkbar lösning.

Tänk alltid på att du inte ska försätta dig i en situation som innebär att du inte kan återbetala dina skulder enligt avtal. Att slarva med återbetalning av lån och krediter kan få väldigt tråkiga följder, såsom att du får betalningsanmärkningar eller till och med ett ärende hos Kronofogden.
Ett pandemilån av tillfällig art där du vet att du kommer att kunna göra dina månatliga inbetalningar enligt plan, innebär oftast ingen risk.
 

Läs hela inlägget »

Vilka banker och långivare ger lån till skuldsatta personer? Det är en fråga som många ställer sig när de antingen vill sanera sin egen ekonomi, eller behöver ett nytt enkelt snabblån av någon anledning.

Att låna pengar trots tidigare skulder är inget att skämmas över. Det kan finnas tusen anledningar till varför du är i behov av att låna pengar trots att du redan har lån och krediter sedan tidigare.

Har du stora skulder, ska du i första hand fundera på att ta ett större lån för att lösa dina gamla lån och krediter och på så sätt samla ihop skulderna till en och samma långivare, vilket ofta blir väldigt mycket billigare. Genom att ta ett skuldsaneringslån, kan du förbättra din ekonomi avsevärt. Genom att sanera dina gamla lån kanske du inte ens behöver ett nytt lån också, det kanske räcker med de pengar du kommer att få över varje månad bara genom att ditt nya lån är så mycket billigare än alla de gamla tillsammans.
 

Mindre snabblån till redan skuldsatta

Mindre snabblån kan mer eller mindre alla som har en inkomst och inte redan är kraftigt överskuldsatta få. Även personer med stora skulder kan få snabblån även om de har drabbats av tillfälligt låg kreditvärdighet. Att ta ett snabblån för att ta sig ur en tillfällig ekonomisk svacka, kan vem som helst plötsligen få behov av och då är det skönt att veta att snabblån med låg kreditvärdighet, är full möjligt.

Det är nämligen så att många lån och krediter sedan tidigare, automatisk sänker din kreditscoring. Det ser aldrig bra ut i kredithistoriken om du har väldigt många olika lån och framför allt påverkar antalet UC kontroller det senaste året, din kreditvärdighet negativt om du har för många sådana.
Banker som ger lån till redan skuldsatta, kan ibland ta ut lite högre ränta på lånen de erbjuder. Det är helt naturligt och en följd av din kreditvärdighet. Lån med individuell ränta kan man få ner i kostnad om man söker dem tillsamman med en medsökande. Även övriga villkor för lånet kan förbättras om man söker lån tillsammans.
 

Att ta sig ur eller undvika överskuldsättning

Om du hamnat i skuldfällan och för sent inser att du har överskuldsatt dig, eller att något oförutsett hänt som gör att du plötligt är överskuldsatt i förhållande till dina inkomster, måste du agera snabbt.

Det första du ska göra är att oförhandla dina räntor på de lån och krediter du har. Tyvärr är det ganska svårt att omförhandla räntan på befintliga lån och oftast är det enklaste och billigaste att helt enkelt ansöka om ett helt nytt lån hos en annan bank. Med hjälp av det lånet, förtidslöser du gamla lån och krediter så att du får ner din totala månadskostnad för amortering och räntor. Att göra så kallas ofta för att ta ett skuldfinansieringslån eller skuldsaneringslån. Vitsen med att göra så här är att snabbt och enkelt få mer pengar över till annat. Bra skuldfinansieringslån finns för både personer med små och stora skulder sedan tidigare.

Om du har lånat mycket på senare tid, har du drabbats av låg kreditvärdighet både med anledning av skuldsaldona hos dina olika långivare. Kanske har du också sökt många lån som använt sig av UC som kreditupplysningsföretag och då har du fått sämre kreditscoring med anledning av det också. Att hitta prisvärda lån trots låg kreditvärdighet, är ofta lite av en utmaning men det är fullt möjligt för många. Lån till personer med låg kreditvärdighet kan vara både med individuell ränta och med en fast ränta som är lika för alla.
 

Få bra ekonomi - ett långsiktigt projekt

De allra flesta vill väldigt gärna ha bra ekonomi och klara av att betala sina räkningar och nöjen utan att behöva vända och vrida på varenda krona månad efter månad. Att skaffa en stabil och bra ekonomi om man en gång fått dålig ekonomi, kan vara knepigt och kräver tålamod och uthållighet. Många gånger kan det kännas helt hopplöst och det är lätt att ge upp och ge vika för frestelser.
Att få bra ekonomi är ett långsiktigt projekt.

Drömmen om att bli skuldfri är det också många som går och bär på. Många inser att om de skulle vara skuldfria skulle de ha god ekonomi och kunna leva ett riktigt bra liv på sin lön. Att göra sig skuldfri är ett mål som många kan uppnå genom hård disciplin och snålt levnadssätt. Det finns en del knep för att bli skuldfri snabbare, vilka kan vara användbara för väldigt många.
 

Läs hela inlägget »

Tillhör man den "äldre generationen" eller har låtit sig påverkas mycket av dem, kanske lån utan säkerhet, är förenat med skam och skuldkänslor. Förr var det nämligen mer vanligt att ha inställningen att man inte ska låna pengar till "vanlig konsumtion". Att vara skuldsatt, var nästan något mindre bra och nästan till gränsen till "fult".

Så är det inte alls längre. Numera lånar Svenska folket pengar till allt möjligt. Lån till bostäder, bilar, semesterresor och andra nöjen man vill kunna unna sig nu och betala senare. Svenska hushåll är ganska högt skuldsatta och de allra flesta klarar av sina lån på ett sätt som gör att vardagen inte påverkas särskilt mycket.

Visst skulle det vara skönt att vara skuldfri, tänker du kanske nu men faktum är att det är väldigt många hushåll i Sverige som har skulder.
 

Vad är en skuld?

En skuld är när du är skyldig någon pengar för att du betalar i efterskott. Det kan vara allt från mindre skulder för något som du redan konsumerat men inte betalat ännu, till lån av olika slag.

Att låna pengar är inget konstigt i dagsläget och många människor gör det på olika sätt. En kreditkortsskuld eller en avbetalning på vitvaror som du köpt.... allt som du inte betalar direkt när du kvitterar ut det du tar i din ägo, är en skuld. Till och med elräkningen är en skuld, då du i princip uteslutande, betalar i efterhand.
 

Det gamla sättet att se på skuldsättning

Hur man ser på skuldsättning är definitivt en generationsfråga. Tidigare generationer skulle säkert hävda att du inte ska köpa saker du inte har råd att betala direkt. Dagens samhälle har dock ändrats mycket och det mesta ska betalas i efterhand.

Ett fåtal undantag finns fortfarande och det handar ofta om kontrakt där du ändå har förbundit dig till någon form av uppsägningstid. Ett mycket vanligt sådant exempel är hyra för en bostad. Hyror betalas i princip nästan uteslutande i förskott. Även olika försäkringar är ett exempel på saker du ofta (men inte alltid) betalar i förskott.
 

När är det okej att ta ett lån?

När det är rätt läge och okej att ta ett lån ur andras perspektiv, är helt omöjligt att avgöra. Istället måste du utgå ifrån när du själv tycker att det är värt att låna pengar till något.

Att ta ett lån, kostar nästan alltid pengar i form av ränta och i vissa fall även genom att du behöver betala en uppläggningsavgift och/eller en månatlig avgift i form av fakturaavgift eller aviavgift.
Den del av dina återbetalningar som utgörs av amortering, är det du betalar tillbaka på den ursprungliga skulden. Att ta amorteringsfria lån är förhållandevis ovanligt men kan förekomma i sällsynta fall då det ofta handlar om att investera i renoveringar av befintliga egendomar såsom bostäder och dylikt.

I vissa fall kan du ta amorteringsfria lån för att låna pengar som du använder till vad du vill, om du ändå lämnar din bostad som säkerhet för lånet. I de här lägena krävs oftast att du har väldigt låga skulder på bostaden sedan tidigare.

Du är alltså den enda personen som kan avgöra om det är värt att ta ett lån eller inte. Oavsett om det handlar om att låna pengar till hemelektronik, resor, bilar, båtar, bostäder eller om du bara vill sätta sprätt på mer pengar av någon anledning.

Eftersom ett lån alltid ska återbetalas, är det bara du som kan avgröra om det du ska använda pengarna till, är värt den kostnad som lånet medför. Det finns bra och billiga lån som inte kostar särskilt mycket och det finns så kallade högkostnadskrediter som är avsedda att utnyttjas under en mycket begränsad tid.

Att ta ett snabbt och enkelt lån istället för att få en betalningsanmärkning, är ett exempel på när det är värt att låna pengar, oavsett om det svider till lite i plånboken. Så länge du hittar ett lån med en avbetalningsplan som du klarar av att hantera, är det alltid bättre än att låta tillfälliga händelser som gör att du har dåligt med pengar en månad, leda till betalningsanmärkningar.

Andra lägen när det oftast är rätt att ta ett lån, är när du vet säkert att nya inkomster som kommer att lösa din ekonomiska situation, är på ingång.
 

Konsumtionslån - rätt eller fel?

Dagens samhälle har utvecklats till ett samhälle där olika typer av konsumtion, utgör en stor del av människors vardagliga liv. Handen på hjärtat, vem har inte själv suttit och med viss avund läst sina vänners inlägg i sociala medier om allt roligt de gör och allt de unnar sig att göra/köpa?

I grunden kan man inte heller i dessa fall avgöra om det är rätt eller fel att låna pengar till ren konsumtion som man kanske inte kunnat finansiera på annat sätt. Om man håller sig till pricipen att det man på sikt kan spara ihop pengar till, kan man också låna pengar till, är en del av frågeställningen löst.

De äldre generationterna skulle säkert även i dessa fall med bestämdhet hävda att man ska spara ihop pengar till de saker man vill göra eller köpa. Men "carpe diem" har också blivit ett begrepp som vi i allt större utsträckning tar hänsyn till. Att leva i nuet och inte vänta med att göra de saker man vill göra eller vänta med att köpa de saker man vill ha.

Många personers medvetenhet om att man kanske inte har hälsan för all framtid, gör att många vill leva här och nu. Att köpa det man vill nu och göra det man vill nu, skapar en känsla av frihet och att man tar tillvara på och fångar dagen.
Det är vad carpe diem handlar om i grunden och varför skulle det vara fel att ta ett lån som man ändå betalar tillbaka senare?
 

Fånga dagen - ett uttryck för alla?

Är det ett uttryck för alla eller handlar det om att endast de som har ett välfyllt sparkonto på banken ska kunna göra det man vill?
Visserligen behöver det inte kosta en massa pengar att leva i nuet men för vissa personer kan det faktiskt vara en avgörande faktor.

Vi har hört talas om dödsjuka människor som ägt en bostad som de visserligen behöver så länge de är vid liv, men som vill uppleva vissa saker innan de dör. Att ta ett lån i en sån situation behöver verkligen inte vara fel, eller? När personen i fråga avlider, kommer dödsboet att vara skyldig långivaren pengar men eftersom man äger en bostad kommer borgenären att få tillbaka sina pengar ändå. Att leva ett lyckligt liv och göra det man vill, borde vara en rättighet i såna fall.
 

Läs hela inlägget »

Fler och fler upptäcker att de har lägre kreditvärdighet än de kanske trott. Låg kreditvärdighet kan uppstå av många olika anledningar men de vanligaste är: Många UC förfrågningar, tidigare skuldsättning, låga inkomster i förhållande till förväntade utgifter och betalningsanmärkningar.

Den som har drabbats av låg kreditvärdighet kommer att ha en låg kreditscoring när låneföretagen inhämtar en kreditupplysning. Särskilt mycket påverkas kreditupplysningar som beställs av företaget UC, då deras scoring även baseras på antal förfrågningar sedan tidigare, vilket drar ner kreditscoringen hos UC.

Här finns de bästa tipsen på olika lån när du vill låna pengar trots låg kreditvärdighet.
 

Förbättrad kreditvärdighet på kort sikt

Genom att vidta ett antal åtgärder, kan du förbättra din kreditvärdighet på kort sikt. Oavsett vad skälet till din låga scoring är, kommer detta förmodligen att hjälpa dig.

  1. Avsluta krediter som du inte använder. Många har te.x. olika krediter i klädaffärer och annat. Det kan vara IKEA-kort, H&M kredit, Stadium och andra former av krediter som man kanske inte tänker på. Om du har lite att betala på dem innan du kan avsluta dem, kan det faktiskt vara värt att göra det för att få bort en av alla krediter i din kredithistorik.
  2. Förhandla ner din hyreskostnad (om det går) eller ta in en inneboende så att din del av hyran blir lägre. Detta förbättrar din lånekalkyl väsentligt eftersom det handlar om fasta månatliga utgifter.
  3. Byt elabonnemang och telefonabonnemang så att du får ner månadskostnaden även för detta. Det kommer också att påverka din lånekalkyl.
  4. Förhandla om priset på dina försäkringar. Det kommer också att påverka dina månatliga fasta utgifter och förbättra din lånekalkyl.
  5. Börja åka kollektivt till jobbet istället för bil (om det går). Genom att göra det kanske du även här sparar in en del på fasta månatliga kostnader.
  6. Samla ihop gamla lån och krediter till ett enda samlingslån, som gör det billigare i det stora hela. Bra lån för dig som vill ta ett samlingslån trots låg kreditvärdighet finns, du kan till och med lägga till en extra lånedel att använda till vad du vill.
  7. Vill du inte ta ett samlingslån utan vill ta ett helt nytt lån, kan du innan det försöka förhandla ner din ränta på befintliga lån. Genom att kontakta dina långivare kan det mycket väl vara fullt möjligt att få billigare lånekostnader på de lån du redan har. Räntan är den enskilt viktigaste delen att få ner, även om du kanske också kan se över möjligheten att ta e-faktura och autogiro för att slippa onödiga aviavgifter.
  8. Undvik att söka fler lån som använder UC om det är möjligt. Olika långivare har olika höga trösklar och acceptansnivå för antal tidigare UC kontroller det senaste året. Det finns dock lån som använder UC men som inte alls är särkilt nogräknade när det handlar om just antal förfrågningar hos UC.

Långsiktigt bättre kreditscoring

Alla de åtgärder som vi nämnt under tidigare avsnitt om att skaffa bättre scoring på kort sikt, är även lämliga att vidta om du vill skaffa bättre kreditvärdighet på lång sikt.

Genom att vårda din privatekonomi på ett sunt och klokt sätt, kan du succesivt förbättra din kreditvärdighet. Låt oss säga att du går i tankarna att köpa en bostad eller ta ett stort lån till någon annan investering. Då vill du vid lånetillfället ha så bra kreditvärdighet som möjligt, för att få så bra och billig ränta som möjligt.
 

Genom att sänka dina befintliga skulder och samla ihop dem till ett enda lån, kommer din kreditvärdighet att förbättras avsevärt bara av det. Ta ett snabbt och enkelt samlingslån online så kommer du inte bara att få mer pengar över varje månad, din scoring blir bättre ganska snabbt.

Genom att försöka amortera smart och få ner dina befintliga skulder i snabbare takt, kanske du hinner förbättra din scoring tills det är dags att söka ett nytt lån.

Det är viktigt att du inte ansöker om mer än ett fåtal olika lånelösningar om de använder UC kontroll. Du vill inte ha flera förfrågningar hos UC och eftersom de sparas i 12 månader, är det bäst att söka lån som inte använder UC i första hand. Är det inte möjligt, bör du vända dig till en bank där du tror att det är ganska säkert att du blir godkänd eftersom det annars blir en förfrågan i onödan.

Öka inte på antalet krediter och lån. Sträva efter att minska dem både till antal och självklart också skuldsummorna.

Har du låg kreditvärdighet med anledning av betalningsanmärkningar, behöver du ta reda på när anmärkningarna kommer att försvinna ur kreditupplysningsföretagens register. En anmärkning finns kvar i 3 år efter att du har betalat skulden som anmärkningen avser. Det kan tyckas som en lång tid men det är bara att bita ihop och kämpa på tills det gått tre år. Sedan försvinner de och du kan åter igen få billigare lån. Att låna trots betalningsanmärkning är ganska lätt om du inte har några allt för färska anmärkningar de senaste 6 månaderna.

Har du låg scoring på grund av att du är överskuldsatt och har hamnat i en skuldfälla? Då är det dags att ta tag i situationen innan du tappar kontrollen över din ekonomiska situation. Många hamnar i en mycket obehaglig skuldfälla som är svår att ta sig ur även om det är fullt möjligt om du lägger ner lite kraft och energi på det innan det är för sent. Genom att skaffa bättre ekonomi kan det vara enklare att ta tag i situationen med en eventuell skuldfälla också.

Hög ålder kan vara en anledning till låg kreditvärdighet. Ålderspensionärer får ofta avslag på låneansökan på grund av att de förväntas ha en begränsad återbetalningsförmåga. Detta är ofta en helt felaktig generalisering och gränsar till åldersdiskriminering, även om det är väldigt svårt att bevisa.
Den som vill söka efter lån som ålderspensionär, kan tyvärr få leta ganska länge innan de hittar lån för äldre personer.
 

Läs hela inlägget »

Att det kan vara svårt att få lån som pensionär är tyvärr ingen nyhet för många. Att det finns undre åldersgränser för lån är lättare att förstå medan en allt mer åldrande befolkning också kan ha lånebehov.

Att vara i behov av lån har egentligen inget med ålder att göra. Att inte unga personer ska skuldsätta sig för mycket finns det förstås poänger med när det gäller åldersgränser för lån men att det är svårt för äldre personer att få banklån är värre. Det är ibland frågan om åldersdiskriminering och ren kränkande särbehandling när det kommer till tillgängligheten på pensionärslån.

Nu är listan på billigaste lånen för pensionärer uppdaterad och vi jobbar ständigt med att ta kontakt med olika banker och långivare för att förhöra oss om deras övre åldersgränser för lån.
 

Lån utan övre åldersgränser angivet

Det är väldigt vanligt att banker och långivare inte anger sina övre åldersgränser öppet på sina hemsidor. Kanske har det att göra med att de inte vill riskera att generalisera på grund av ålder offentligt.

Det är med andra ord svårt att vid en första anblick veta vilka övre åldersgränser för lån en långivare egentligen har. Visst förstår vi alla att det är en individuell bedömning som gäller men ingen vill riskera att söka lån som det egentligen på förhand är omöjligt att få på grund av för hög ålder.

Den som vill riskera ett antal UC kontroller för att ändå kanske få avslag på sin låneansökan, kan förstås söka olika lån man kan hitta online. Den som vill slippa surfa runt för att bara bli irriterad över otydlig information och dolda övre åldersgränser kan istället ta det säkra före det osäkra. Lån utan övre åldersgränser angivna finns det gott om.
 

Gammalmodigt med övre åldersgränser

Eftersom skulder som regel återbetalas extra noga av äldre och mer ansvarstagande personer än den som är ung och gör misstag med anledning av oerfarenhet, är det gammalmodigt att ha åldersrestriktioner för äldre personer som vill låna.

Viss kan det vara förknippat med en del risker att ge lån till äldre personer men det är helt felaktigt att anse att de riskerna skulle vara så avsevärt mycket större än för övriga åldersgrupper.
En pensionär har ofta en stadig och regelbunden inkomst och många har väldigt lite skulder sedan tidigare då man ofta hunnit betala av tidigare lån. Det kan till och med vara så att det finns större chans att en pensionär äger sin bostad och därmed finns det säkerhet för lånet.
 

Låg kreditvärdighet som pensionär

Låg kreditvärdighet kan uppstå för vem som helst, när som helst. Lite oförutsedda händelser som gör att man behöver låna mer under en tid, låg inkomst, hög ålder, låg ålder eller stora lån sedan tidigare, bara för att nämna några av de många orsaker som kan finnas.

Den som har många skulder sedan tidigare kanske vill ta tillfället i akt och samla ihop lån även om man är pensionär. Det är fullt möjligt att hos vissa långivare låna pengar trots hög ålder. Den som vill undvika UC kontroller kan också få pensionärslån utan UC även om de lånen inte har ett rykte om sig att vara de allra billigaste lånealternativen.

Den individuella räntan kan vara ett problem för personer med låg kreditvärdighet. Räntan beräknas ofta utifrån risken för att personen i fråga inte ska kunna betala sina skulder rätt var det är. Detta kan man tycka är helt knasigt eftersom den som har låg kreditvärdighet kanske är den som är i allra störst behov av att få låna pengar till låg ränta.

Något som däremot kan anses som lite mer befogat, är lånets tidslängd. Det är fullt rimligt att man vill att en person som är äldre, ska återbetala sitt lån inom rimlig tid eftersom alla kanske inte lever och är betalningsföra fram till en ålder av 100 år. Det är ofta lättare att få lån om man äger en bostad som kan stå som säkerhet för lånet. Den som inte tror sig få betalningsproblem, kan lugnt ställa sin bostad som säkerhet.
Även om du skulle få tillfälliga betalningsproblem, är det högst osannolikt att du skulle bli av med din bostad och ställd på gatan.

Det finns uppmärksammade fall av åldersdiskriminering både när det gäller ålderspensionärer och sjukpensionärer. Däremot är det svårt att navigera i vad en diskrimineringsfråga skulle utmynna i om man drev den frågan. Det finns ingen rättighetslagstiftning som stödjer att man ska ha rätt att få lån som pensionär men man kan bli utsatt för kränkande särbehandling. Långivarna kommer ändå att kunna hävda andra individuella förutsättningar utifrån sina bedömningar de gör så att vi vill inte rekommendera att driva den sortens frågor. Det kommer förmodligen bara leda till att du själv blir ännu mer upprörd men utan något särskilt resultat i övrigt.

Istället vill vi tipsa dig om att söka sådana lån som redan från början anger att de tillåter att äldre personer godkänns för lån. Om det kan du läsa mer om på vår speciella sida för äldre låntagare.

Lycka till!
 

Läs hela inlägget »