svenska snabblån.se

Låna med betalningsfri månad

Låna med betalningsfri månad Låna med betalningsfri månad

Många blir förvånade när de får höra talas om att det finns lån med betalningsfri månad. Särskilt den som kanske inte är van att låna pengar eller som har gjort det bara nån enstaka gång, kan ha nytta av att känna till det här med betalningsfri månad.

Att leta efter lån med betalningsfri månad, kan vara bra oavsett om man i dagsläget känner att man är i behov av det eller inte. Vem som helst kan hamna i en ekonomisk svacka av något slag och då kan det vara skönt att veta att man kan få ett litet uppskov med sina låneinbetalningar om ett sådant behov skulle uppstå senare.
 

Vad innebär ett lån med betalningsfri månad

Betalningsfri månad betyder i praktiken att du skjuter fram eller förlänger lånets avbetalningstid. Den månad som är betalningsfri, behöver du varken betala in amortering eller ränta men självklart kommer du att betala ränta även för den betalningsfria månaden. Men det görs senare eftersom du förlänger hela lånets löptid genom att använda dig av betalningsfri månad. I praktiken blir det lite förenklat beskrivet så att din totala skuld inklusive ränta, ökar med motsvarande belopp som den ränta som du skulle ha betalat under den betalningsfria månaden.

Betalningsfri månad är populärt att använda när man känner eller på förhand vet om att man behöver få lite mer pengar över till andra saker. Ofta föreslås att man väljer att ta sin eller sina betalningsfria månader i samband med storhelger som man vet brukar kosta en del pengar, eller i samband med semestermånaderna då många också behöver lite extra pengar över till annat.

Att mindre snabblån och smslån erbjuder betalningsfri månad är dock mer ovanligt. Den som påstår att det hör till vanligheterna och att det skulle vara helt kostnadsfritt utan extra kostnader, har nog inte hela bilden klar för sig.
 

Betalningsfri månad är ingen rättighet utan en möjlighet i vissa fall

Betalningsfri månad är ingen självklarhet och inte heller någon rättighet. De banker och kreditinsitut som väljer att det ska ingå betalningsfri månad i lånevillkoren gör det dessutom oftast med villkoret att du måste sköta dina åtaganden och inbetalningar helt anmärkningsfritt i övrigt. Det är alltså inte alla lån som medger betalningsfri månad och det är inte heller något du som konsument kan kräva.

Många storbanker, kan erbjuda betalningsfria månader men det är lång ifrån alla som medger det.
 

Olika villkor för betalningsfri månad

Det finns flera olika sätt för banken eller långivaren att erbjuda sina kunder möjligheten till betalningsfri månad.

Betalningsfria månader med vissa mellanrum
Den vanligaste formen som används är att du kan använda betalningsfria månader med vissa jämna mellanrum. Oftast är kraven att du måste göra ett visst antal godkända inbetalningar på ditt lån, innan du kan använda dig av en eller flera betalningsfria månader. Det är inget konstigt med den här modellen eftersom du först bevisar att du kan sköta dina lån och sedan får du förtroendet att utnyttja betalningsfri månad.

Till exempel kan det vara så att du måste göra minst 3 godkända månadsinbetalningar innan du kan ha en betalningsfri månad, vilket skulle innebära att du kan ha betalningsfri månad som tätast var 4:e månad. Det vanligaste är också att det finns en begränsning på max 2 betalningsfria månader per år.
Vanligast är att det är du själv som behöver anmäla att du vill ha en betalningsfri månad och vid det tillfället kommer det att göras en bedömning om du har skött dina åtaganden tillräckligt bra för att bli godkänd för betalningsfri månad.

Ibland finns det också en viss tidsram som du måste hålla dig inom när det handlar om vilket datum i månaden du kan anmäla att du vill ha betalningsfri månad vid nästkommande inbetalningstillfälle.

Förutbestämda och specifika betalningsfria månader
Ett annat vanligt förekommande villkor för betalningsfri månad är att man redan på förhand kommit överens med långivaren om exakt vilken eller vilka specifika betalningsfria månader man ska ha. I de här fallen är det ofta så att man antingen kan påverka vilka månader det ska bli eller att det redan är bestämt av bankens lånevillkor.

Med det här systemet minskar förstås möjligheten till flexibilitet för dig själv men å andra sidan vet du redan på förhand vilka månader som du kommer att slippa betala in räkningen för lånet och du behöver inte ansöka om betalningsfri månad. Det är sällan förekommande att betalningsfria månader "dras in" med anledning av någon inbetalning som blivit någon dag försenad.

Det finns exempelvis lån som har som standard att juli och december är betalningsfria. Detta löper då på under hela tiden som skulden finns kvar. Om du skulle vilja kan du ändå betala in pengar under de betalningsfria månaderna, vilket innebär att du blir skuldfri snabbare.

Fasta betalningsfria månader som du fått bestämma helt själv
Det modernaste sättet som vi har sett gällande villkoren för betalningsfria månader, är möjligheten att på förhand välja ut ett antal månader per år som ska vara betalnngsfria och att de sedan löper på som fasta betalningsfria månader under hela lånets löptid. Detta är förmånligt på många sätt då du dels alltid vet på förhand vilka månader som du slipper betala för lånet men också för att du kan bestämma frekvensen själv.

I de fallen kan för det mesta helt fritt, välja månader som ligger nära eller direkt efter varandra så vill du exempelvis ofta även välja att ha två betalningsfria månader efter varandra, utan att det behöver gå flera månader mellan de betalningsfria månaderna.

Betalningsfri månad genom att inte betala räkningen
En inte lika vanligt förekommande modell för betalningfri månad är att du helt enkelt tillåts att låta bli att betala räkningen när den kommer. I de här fallen krävs förstås att du själv har full koll på om och när du använde din betalningsfria månad, så att du har möjlighet att sköta dina inbetalningar på ett klanderfritt sätt under resten av året.
 

Vilka lån har betalningsfri månad i sina lånevillkor

Det är som sagt inte alltid som lånen man funderar på att söka, tydligt anger om de kommer att vara möjligt att använda sig av betalningsfri månad eller inte. Men vissa lån är tydliga med att det är ett av de villkor som du erbjuds så vill du känna dig helt säker på att det är ett lån som erbjuder detta så ska du hålla ögonen öppna efter lån där det tydligt står att den här möjligheten finns.
Sök i listan och välj ett lån som har betalningsfri månad.
 

Den här sidan uppdaterades senast 2019-05-18