svenska snabblån.se

BankID för säker identifiering online

BankID och Mobilt BankID BankID och Mobilt BankID

BankID är en av flera säkra metoder för att identifiera sig säkert när det handlar om tjänster och inloggningar online. BankID som signeringsmetod och inloggningsmetod är något som de flesta behöver nu för tiden. Användandet av BankID ökar stadigt och enligt bolaget bakom tjänsten använde 90 procent av svenskarna i åldern 20-40 år tjänsten redan under 2016.

Tjänsten är enkel att använda och med tanke på att det underlättar både för dig själv och för de företag som väljer att ansluta sig till tjänsten så är det kanske inte så konstigt att detta är en framgångstjänst. Allt eftersom myndigheter och företag ansluter sig till tjänsten kommer nog de flesta inom kort att vara användare av BankID och det som ökar allra mest är Mobilt BankID som innebär att du kan genomföra i princip alla tänkbara affärer och inloggningar genom mobilen.

Att kunna legitimera sig och göra signeringar utan att vara på plats är något som tidigare främst varit aktuell i digitala sammanhang men i takt med att även andra onlinetjänster idag är mer eller mindre beroende av BankID kommer användadet med all säkerhet att öka. Ett sådant exempel är Swish som är en digital tjänst för att snabbt och enkelt föra över pengar till en annan persons konto med omedelbar verkan.
 

Hur fungerar BankID

BankID fungerar precis likadant som andra typer av identifieringar. Det är ett digitalt avtryck som bara du kan komma åt och det är egentligen mer säkert än en legitimation på ett plastkort eftersom :
1) Det krävs ett par steg för att kunna skaffa BankID, vilket gör användandet säkrare
2) Om du skulle tappa bort exempelvis din mobiltelefon så kan tjuven ändå inte använda ditt BankID (till skillnad mot ett borttappat ID-kort)
3) Du kan enkelt spärra ditt BankID om du av någon anledning skulle vilja det och då är det helt obrukbart och behöver beställas på nytt.
 

Hur skaffar man BankID eller Mobilt BankID

Du skaffar BankID genom att beställa det genom din bank. När du beställer BankID på din bank kommer du sedan att få möjlighet att ha BankID på fil eller Mobilt BankID. De flesta beställer BankID via sin internetbank genom några enkla klick.

Eftersom du först måste logga in på din bank för att beställa BankID och sedan får uppgifter att verifiera i exempelvis din mobil, är BankID en mycket säker lösning. Det är alltså inte bara att beställa ett BankID hur som helst och börja identifiera sig som någon annan. Sedan ska du utöver det ha ett lösenord som du ska använda varje gång du använder BankID.

Nu kanske du tänker att detta verkar lite krångligt men det är det absolut inte, tvärtom det är nästan löjligt enkelt att använda BankID. Att själva installationen och uppstarten kräver ett par steg, bör du istället se som en fördel eftersom det är det som gör BankID så enormt säkert.

Så här enkelt skaffar du Mobilt BankID
Med ett mobilt BankID kan du uträtta allt du kan önska dig genom din mobiltelefon. Det kan handla om att betala räkningar, anmäla vård av barn, logga in och göra affärer hos nätmäklare, ansöka om och signera lån på nätet, logga in på flera olika myndigheter, signera dina swish betalningar och mycket mer.

Det är enkelt att börja använda BankID mobilen och det tar bara ett par minuter att komma igång.

Enkel steg för steg-guide för att skaffa BankID i mobilen
1. Börja med att ladda ner “BankID säkerhetsapp” från App Store (iPhone), Google Play (Android) eller Windows Phone Store.
2. Sätt dig vid en dator och logga in på din internetbank.
3. Leta upp sidorna för e-legitimation och beställ “mobilt BankID” (finns ofta under "beställ tjänster" eller liknande).
4. Få ett sms med din aktiveringskod.
5. Fyll i ditt personnummer och aktiveringskoden i säkerhetsappen. Välj sedan ett eget lösenord på 6 siffror.
När du använder BankID i mobilen måste du alltid öppna säkerhetsappen och där fylla i det lösenord du väljer i appen första gången du använder den.
 

Varför du bör skaffa BankID

Som vi redan nämnt, utvecklas våra samhällstjänster både i fråga om offentliga tjänster men också privata tjänster i den riktning att vi ska kunna ha tillgång till dem så snabbt och enkelt som möjligt.
Det finns inget som tyder på att utvecklingen av digitala tjänster skulle backa, snarare tvärtom kommer de digitala tjänsterna att öka framöver.

Tjänster som vi inte trodde var möjliga att uträtta digitalt, kommer att vara tillgängliga online framöver och det finns ingen anledning att hamna på efterkälken.
Att skaffa och använda BankID är enkelt och användningsområdena kommer att fortsätta öka i rasande takt. Dessutom är det tryggt och säkert att använda BankID, vilket de flesta är mycket väl medvetna om.
 

Den här sidan uppdaterades senast 2018-02-25.

Svenska Snabblån.se